Почетна > Свет
Свет

Ђукановић се изјаснио поводом афере Пандора папири

Председник Мило Ђукановић, доставио је Специјалном државном тужилаштву писано изјашњење поводом афере „Пандора папири“.
Фото: PrtSc/Predsjednik Crne Gore/You Tube

Позивајући се на сазнања из извора блиских истрази, портал подгоричког Дана пише да Ђукановић у исказу појашњава и понавља претходне изјаве у медијима да спорне компаније које се помињу у документацији никада нису радиле нити су имале отворене рачуне код било које банке на егзотичним дестинацијама.

Додаје се да се Ђукановићеве тврдње поклапају са исказом који је његов син Блажо изнео 22.октобра ове године током саслушања пред специјалним тужиоцем Сањом Јовићевић.

У документацији која се налази у СДТ-у о афери „Пандора“ наводи се да су Мило и Блажо Ђукановић 2012. године склопили тајне уговоре о управљању њиховом имовином скривајући се иза компликоване мреже повезаних компанија из Велике Британије, Швајцарске, Британских девичанских острва, Панаме и Гибралтара.

Тврди се да је син председника Црне Горе искористио ову структуру да формира и две скривене компаније са ћеркама фирмама у Лондону и Црној Гори.

До тих података дошао је Истраживачки центар МАНС-а кроз глобалну истрагу о офшор пословима под називом „Пандора папири“ (Pandora Papers) коју је водио Међународни конзорцијум истраживачких новинара (ИЦИЈ) са партнерима из 117 земаља.

Досад највећа база процурелих података садржи скоро 12 милиона докумената из 14 офшор агенција.

Đukanović o Pandorinim papirima: Nisam uradio ništa nezakonito

Преузмите андроид апликацију.