Крофне су и даље на листи као омиљена посластица. Да ли вас крофне подсећају на детињство? Пуна чинија крофни посутих прах шећером, у бакиној кухињи. Празне, пуњене чоколадом или премазане домаћим џемом, како год да их више волите, крофне никога не остављају равнодушним.
Састојци:
- 400 милилитара млека
- 50 милилитара уља
- 40 грама квасца
- 2 цела јајета
- 1 кашика шећера
- 1 прстохват соли
- 800 грама брашна
Припрема:
У топло млеко додати измрвљен квасац и шећер па измешати. У то додати пола мере брашна и све сјединити жицом за мућење. Затим додати уље, размућена јаја и со. Опет измешати. Додати остатак брашна па умутити кашиком. Томе додати још 50 грама брашна. Тесто ће бити мекано и лепиће се за руке, али тако треба. Кашиком га уобличите, поспите са мало брашна, па покрите крпом и оставите да одстоји око 30 минута док се маса не удвостручи. Посути брашно по столу, па истрести надошло тесто. Биће и даље лепљиво, али кад га будете са мало брашна премесили неће више. Мало тесто премесите. Поспите брашном опет сто па развуците тесто на дебљину од 1 центримета. Вадите модлом или чашом величине коју желите да буду крофне. Када исечете крофне, онај остатак теста опет премесите и опет развуците па исеците крофне. Покријте исечене крофне крпом па оставите да кисну 20 минута. Пржите крофне у дубоком уљу. Готове крофне можете напунити пекмезом или посути шећером у праху.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.