Почетна > Бизнис
Бизнис

Већина грађана жели да производи струју из обновљивих извора

Скоро две трећине грађана жели самостално да производи електричну енергију из обновљивих извора, док је 45 одсто њих заинтересовано за субвенције државе, показало је истраживање Центра за унапређење животне средине о стању, потребама и ставовима грађана Србије у области енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије.
Фото: Unsplash/mwilson078

Такође, више од једне трећине испитаника није уопште упознато с државним субвенцијама за увођење обновљивих извора енергије у домаћинствима.

Обновљиве изворе енергије за загревање воде, грејање или хлађење користи само 3,8 одсто домаћинстава, највише соларну енергију, док геотермалну енергију користи мање од једног процента испитаника.

Грађани Србије за грејање најчешће користе сопствено етажно грејање, њих 32,5 одсто, даљинско грејање путем топлана (31,7 одсто) и електричне уређаје (15,7 одсто). Штедњаци на чврста горива су и даље веома присутна врста грејања и скоро пет пута су више заступљенији на селу него у граду, показало је истраживање.

Када изузмемо испитанике који користе даљинско грејање путем топлана, енергенти које се највише користе за грејање у домаћинству су електрична енергија (41,5 одсто) и дрво (29,3 одсто), следе гас (12,9 одсто), дрвна биомаса (12,3 одсто) и угаљ (3,4 одсто), док само 0,6 одсто домаћинстава за грејање користи енергију добијену из обновљивих извора.

Електрична енергија се у градовима користи три пута више него у руралним подручјима, тамо преовлађује употреба огревног дрвета, док је угаљ као енергент за грејање знатно присутнији у сеоским срединама него у граду, највише у Јужној и Источној Србији.

Истраживање је реализовано у августу 2021. године и у њему су учествовала укупно 504 испитаника из целе Србије, а пројекат „Енергија промене” спроводи Центар за унапређење животне средине у сарадњи са удружењем „Клима101”, у оквиру пројекта Београдске отворене школе „Зелени инкубатор”, уз финансијску подршку ЕУ и Фондације Фридрих Еберт.

Cena američke WTI nafte porasla na gotovo 85 dolara

 

Преузмите андроид апликацију.