Почетна > Бизнис
Бизнис

Илон Маск се богати и у свемиру

Илон Мaск, главни директор Тесле, могао би да постане први трилионер на свету захваљујући својој компанији Спејс-Икс (SpaceX) сматра аналитичар Моргана Стенлија.
Фото: Unsplash/Niketh_Vellanki

Маск је већ најбогатији човек на свету са имовином вредном 241 милијарди долара.

Већину тога дугује својој компанији Тесла која производи електричне аутомобиле, али захваљујући успону Спејс-Икс-а у истраживању свемира и свемирског туризма, само је питање времена када ће постати први светски трилионер, преноси Вечерњи лист.

Аналитичар финансијске корпорације Морган Стенли, Адам Џоунс, рекао је да од самог свог почетка 2002. године, Спејс-Икс помера границе и рокове могућег, када је реч о ракетама, лансирним возилима и инфраструктури.

Други аналитичари такође сматрају да ако Илон Маск постане први трилионер, то неће бити због Тесле.

Спејс-Икс је преобразио начин на који свет гледа на истраживања свемира. Летови у свемир, који су до сада били реткост и за које се требало дуго припремати и имати пуно среће, постали су још једна разонода за богате и утицајне у последњих неколико месеци. То је великим делом заслуга управо Спејс-Икс-а, јер је та компанија прва дошла на идеју ракета које се могу користити више пута.

Такве ракете сада су готово постале стварност, па су трошкови летова у свемир значајно мањи, унутар оквира буџета најбогатијих.

Џоунс сматра да Спејс-Икс може бити предводник у многим нишама, било да је реч о свемирској инфраструктури, истраживањима далеког свемира или посматрању Земље.

Пројекат сателитског интернета Старлинк биће такође кључан за раст компаније.

Џоунс процењује да Спејс-Икс вреди 200 милијарди долара. Маск је власник 48 одсто компаније.

Prelazak na obnovljive izvore energije ne sme da bude žrtva energetske krize

 

Преузмите андроид апликацију.