Početna > Sport > Automoto
Automoto

Italija se oprostila od vožnji „Doktora“ Valentina Rosija

Dananjšu Veliku nagradu Emilije Romanje, osim pobede Marka Markeza i osvajanja titule Fabija Kvartarara, obeležio je i oproštaj Valentina Rosija od motociklizma u Italiji.
Foto: Tanjug/AP/Antonio Calanni

On je danas odvezao svoju poslednju Moto Gran Pri trku u rodnoj Italiji i uprkos tome što očekivano nije ostvario značajan rezultat, sve oči su bile uprte u njega.

Obeležavanje njegove poslednje trke u Mizanu, koji se nalazi 20 minuta od njegovog rodnog mesta, počelo je već u trci Moto2 kategorije. Ekipa „Skaj VR46“, koja je usko povezana sa devetostrukim šampionom, svoje vozače na ovu trku izvela je u posebnim bojama i natpisom „Grazie Vale!“.

U istim bojama je MotoGP trku vozio i Luka Marini, polubrat Valentina Rosija.

Atmosfera na stazi „Marko Simončeli“ u Mizanu bila je posebna, obeležena prepoznatljivom žutom bojom, nijansom koju je proslavio popularni „Doktor“.

Krcate tribine zavarale bi nekoga da se svet trenutno ne nalazi u situaciji u kojoj jeste, a one koje ovaj sport prate duže sigurno je sustigla nostalgija kada je ovakvu podršku Rosi dobijao zbog svojih rezultata, a ne opraštanja.

Čovek koji je u „kraljevskoj“ klasi zabeležio 89 pobeda, 199 podijuma i 55 pol pozicija pred poslednju trku na domaćem terenu delovao je opušteno i smireno. Simbolično, za Veliku nagradu Emilije Romanje kvalifikovao se na poslednjoj poziciji.

Od tih 89 pobeda, čak 12 ostvario je na italijanskom tlu, devet u Muđelu i tri u Mizanu.

Ovogodišnju trku u Mizanu „Doktor“ je završio kao desetoplasirani, ali bio je jedan od tri pobednika. Prvi je Markez, pobednik trke, drugi Kvartararo, novi šampion MotoGP kategorije, a treći Valentino Rosi.

Rosi je nakon trke odvezao oproštajni krug, prošetao do tribine koja pripada njegovim navijačima, a jedan navijač dobio je čak i njegovu kacigu na poklon.

Foto: Tanjug/AP/Antonio Calanni

Zatvoreno je poglavlje dugo 25 godina, bar u Italiji, a do kraja sezone Rosi će biti deo još dve trke, sledeće u Portugalu, i tradicionalno finalne trke u Valensiji.

Na zvaničnom MotoGP Tviter nalogu adekvatno je poručeno:

„Upijajte, narode. Godine i godine nezaboravnih uspomena u Italiji… To je to!“

Markezu pobeda, Kvartararu titula šampiona MotoGP kategorije!

Preuzmite android aplikaciju.