Početna > Srbija
Srbija

Epidemijska situacija ozbiljna – vakcinacija rešenje

Od početka epidemije u Srbiji je na koronavirus pozitivno 1.092.476 uzoraka. Od posledica kovida preminulo je 9.448 pacijenata. Procenat smrtnosti je 0.86 odsto. Do sada je testirano 6.142.335 uzoraka.
Foto: Pixabay/KitzD66

Epidemijska situacija u Srbiji izuzetno je teška. Raste broj zaraženih i preminulih od posledica zaraze, ali i ljudi na respiratoru.

Prema poslednjim podacima koronavirusom u Srbiji zaraženo je još 6.748 osoba od 21.383 testirana uzorka. Od posledica zaraze preminulo je još 60 ljudi.

Na bolničkom lečenju je 6.748 pacijenta, od kojih su 282 na respiratoru, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

Kako bi se zauzdala epidemija uvedene su kovid propusnice čija je primena počela sinoć u 22 časa. One su neophodne za ulazak i boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru – restoranima, kafićima, barovima i noćnim klubovima, svakoga dana od 22 časa do kraja radnog vremena.

Lekari poručuju da se mora prekinuti lanac prenošenja zaraze i kruženja virusa u populaciji i da se to može postići samo restrektivnim merama i vakcinacijom.

Međutim, uprkos tome, 38 odsto punololetnih građana Srbije, među kojima najviše mladih, i dalje je neodlučno u pogledu vakcinacije, pokazuju rezultati istraživanja koje su u septembru sproveli agencija „Ipsos“, Filozofski fakultet i Udruženje za javno zdravlje.

Srbija neće podržati sankcije Republici Srpskoj

 

Preuzmite androidaplikaciju.