Početna > Srbija
Srbija

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode nastavlja saradnju sa fakultetima

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je nastavio uspešnu saradnju sa Pedagoškim fakultetom u Somboru koji školuje buduće nastavnike i vaspitače.
<img src="professors.jpg" alt="professors standing and talking about environment">
Foto: PrtSc/Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Pedagoški fakultet u Somboru je najstarija učiteljska škola – fakultet u Srbiji, ima dugu tradiciju koja traje 243 godine. Srpska učiteljska škola je osnovana 1. maja 1778. godine, i tada se zvala Norma.

Oliver Fojkar, biolog i filmski autor iz zavoda održao je predavanje studentima ovog fakulteta na temu: „Izazovi u zaštiti prirode u Vojvodini“.

Studenti su imali priliku da čuju više činjenica o trenutnom stanju i aktivnostima Zavoda na zaštiti prirode u Vojvodini. Osim prezentacije emitovana su i dva kratka dokumentarna filma iz produkcije Zavoda: „Nacionalni park – Fruška gora“ i „Vetruške i male ušare ponovo na slobodi“. Zavod je ovom prilikom biblioteci Pedagoškog fakulteta u Somboru poklonio i određen broj svojih štampanih izdanja i fotomonografija (Rezervat Biosfere „Bačko Podunavlje“, Ramsarsko područje Vojvodine „Stari Begej-Carska bara“, Stanje životne sredine u AP Vojvodini, kao i popularna izdanja: „Koje su to ptice gradova“ i „Koje su to ptice na hranilici“).

<img src="university.jpg" alt="university for students">
Foto: Pixabay/nikolayhg

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode kao stručna institucija obavlja poslove zaštite prirode i prirodnih dobara, u okviru kojih, pored stručnih poslova, organizuje i sprovodi vaspitno-obrazovne i promotivne aktivnosti u zaštiti prirode. Edukacija iz oblasti zaštiti prirode i životne sredine je jedan od najdelotvornijih načina podizanja svesti javnosti o značaju očuvanja sveukupnog biodiverziteta, geodiverziteta i raznolikosti prirodnih staništa. Ovakav vid edukacije ima poseban efekat ako se uzme u obzir da se radi o budućim učiteljima i vaspitačima, koji će znanje prenositi našoj deci.

Dodeljene nagrade „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“

 

Preuzmite android aplikaciju.