Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Учините свом организму услугу: Пет намирница уз које ћете бити пуни енергије цео дан

Ове намирнице повећавају ниво енергије и одржавају човека одморним током дана.
Фото: Pixabay/Benimation

Многи од нас чим се пробуде желе да се расане и појачају енергију кафом или чајем. Међутим, многи стручњаци не препоручују да топли напици буду наш први јутарњи избор, већ саветују да дан започемо чашом воде, затим сувим воћем, а након сат времена могу уследити омиљена кафа или чај.

Чак и ако из неког разлога не можете одустати од те вруће шољице чаја или кафе, било би добро да уз то нешто поједете како бисте одржали енергију током целог дана.

Како бисте стално имали довољно енергије, морате редовно да једете. То значи барем пет мањих и пажљиво одмерених оброка дневно. Ако се преједате, брзо ћете се осећати надуто, неугодно и поспано.

Дијететичарка Вибха Пури наводи неколико намирница које ће вам помоћи да цео дан будете енергични.

1. Банане
Фото: Pixabay/stevepb

Ако се и у вашем плану исхране налази ово укусно и здраво воће, обогатили сте свој јеловник намирницом која садржи пуно храњивих материја потребних за нормално функционисање организма. Осим што позитивно утиче на здравље, банана вам може послужити као гориво за тренинг или извор енергије за обављање свакодневних обавеза.

Оне су богат извор калијума, витамина Б6 и сложених угљикохидрата. Банане су огроман извор енергије.

Осим витамина Б6, банана садржи и витамин Ц који је снажан антиоксиданс јер штити ћелије тела од оштећења слободних радикала. Такође, витамин Ц помаже код апсорпције гвожђа и у стварању колагена. Овај витамин помаже и здрављу мозга због тога што подстиче излучивање серотонина, односно хормона због ког се осећамо добро и расположено, те боље спавамо.

– Конзумација две до три банане дневно обрисаће ваш умор – каже Пури.

Банана садржи шећер због чега је одличан извор енергије. Због тога је можете конзумирати за доручак или као ужину пре тренинга како бисте се опскрбили енергијом за све изазове који су пред вама.

2. Смеђи пиринач

Будући да је невероватан извор влакана и витамина, смеђи пиринач вас дуго држи ситим и регулише ниво шећера у крви јер има низак гликемијски индекс. Тиме се ствара довољно енергије да тело остане енергично цео дан.

Фото: Pixabay/SooYeongBeh
3. Масна риба

Она је богат извор омега масних киселина. Лосос и туна најбољи су избор. Они су такође богати витамином Б12 који с фолном киселином делује на регулацију црвених крвних зрнаца и чини гвожђе бољим.

– Боља црвена крвна зрнца значе бољу енергију и мањи умор – додаје.

Фото: Pixabay/Shutterbug75
4. Јаја

Беланца су богата протеинима који нас одржавају снажнима и активнима током дана.

Фото: Pixabay/stevepb

– Јаја у изобиљу садрже аминокиселину звану леуцин, која помаже у разградњи масти за стварање константне енергије – сматра Пури.

5. Орашасти плодови

Опште је познато да је орашасто воће изузетан извор угљених хидрата, влакана и омега 3 масних киселина. Ораси, индијски ораси и бадеми су најбољи избор. Они учествују у повећању нивоа енергије и одржавају човека неуморним сатима.

– Ови орашасти плодови, када се конзумирају с било којим млечним производом, повећавају ниво енергије, задржавајући је током дана – објашњава Пури, пише Pink Villa.

Recept dana: Punjena jaja

Преузмите андроид апликацију.