Почетна > Културна сцена

Културна сцена Нови Сад

Промоција књиге „Кастигуља“ данас у Новом Саду

Промоција књиге „Кастигуља“ Јасенке Лаловић биће одржана вечерас у 19 часова у Удружењу Црногораца Новог Сада у улици Ласла Гала 24.
Фото: PrtSc/РТВ

„Кастигуља“ је уз романе „С ове банде моје горе“ и „С оне банде моје горе“ део трилогије „Брда од пелина“.

Све три књиге говоре о положају и улози црногорске жене кроз историју, мада ауторка каже да се прича односи на све жене „динарског типа“.

Радња романа „Кастигуља“ смештена је у период између Првог и Другог светског рата.

Свака од тих жена, била из крша или са приморја, носи мудрост, печат времена и личне судбине које може да парира судбинама античких јунакиња.

Јасенка Лаловић користи аутентични језик којим је говорила њена бака са само пет падежа и отвара многа питања која муче сваког свесног човека који се сусреће са својим унутрашњим бићем, трагедијама, радостима, дељењима, преиспитивањима.

Реч је о својеврсном феномену савремене регионалне књижевности, будући да су књиге из трилогије продате у тиражу око 20.000 примерака без рекламе, у самосталном издаваштву ауторке, и да су се читале искључиво захваљујући препорукама читалаца и друштвених мрежа.

Такође, уз пуно поштовање према делу Живка Николића и других аутора који су до сада представљали црногорске жене, Јасенка каже да је имала велику жељу и потребу да исприча и једну другачију причу о црногорским женама, мотивишући све читаоце да буду спона између потомака и предака, да се врате традицији и коренима.

Занимљиво је да је, према неким анкетама, „Кастигуљу“ прочитало више мушкараца него жена.

Predstava “Golmanov strah od penala” premijerno u SNP-u

 

Преузмите андроид апликацију.