Почетна > Бизнис
Бизнис

Раст кинеског извоза у септембру изненађујуће висок

Раст кинеског извоза неочекивано се убрзао у септембру, јер је наставак солидне глобалне потражње делимично надокнадио притисак који фабрике трпе због несташица струје, уских грла у добављачким ланцима и поновног оживљавања случајева ковид-19 у земљи.
Фото: Pixabay/Andi Graf

Друга највећа светска економија остварила је импресиван опоравак од пандемије, али постоје знаци да опоравак губи снагу. Проблеми, укључујући пад фабричке активности, упорно млака потрошња и успоравање сектора некретнина, умањују кинеске економске изгледе, преноси Ројтерс.

Извоз Кине је скочио у септембру 28,1 посто у односу на годину раније, после раста од 25,6 процената међугодишње у августу.

„Процењујемо да ће се рационализација потрошње струје, започета средином септембра, тек одразити на извоз“, изјавио је Тинг Лу, главни економиста у банци Номура.

Према предвиђањима те банке, међугодишњи раст извоза у октобру ће прво умерено успорити, а затим знатно смањити у новембру и децембру на око 10 посто.

Недавни подаци указују на успоравање производних активности у Кини, при чему је индекс менаџера набавке (ПМИ) у септембру осетно пао због проблема које трпе индустријске компаније услед повећања трошкова и рестрикција електричне енергије.

Септембарски увоз Кине је порастао за 17,6 посто на годишњем нивоу

Септембарски увоз Кине је порастао за 17,6 посто на годишњем нивоу, посустајући у односу на август када је бележио стопу раста од 33,1 одсто.

Фото: Unsplash/wu yi

„С обзиром на велико повећање увозних цена, обим увоза је опао у односу на годину дана раниње, јер је знатно успорила потражња у кинеској привреди“, објашњава Луис Куијс, шеф сектора за економију Азије у Оксфорд Економиксу.

С друге стране, кинеска потражња за енергијом рапидно расте. Увоз угља је скочио у септембру по највишој стопи у овој години, јер су електране настојале да обезбеде гориво како би повећале производњу струје, ублажиле рестрикције и попуниле залихе уочи зимске грејне сезоне. Увоз природног гаса у септембру, такође је скочио на највиши ниво од јануара.

Кина је у септембру остварила трговински суфицит од 66,76 милијарди долара наспрам вишка од 58,34 милијарди долара у августу. Суфицит у робној размени са Сједињеним Државама је порастао на 42 милијарде долара са августовског нивоа од 37,68 милијарди, према рачуници Ројтерса изведеној на основу царинских података.

Srednji kurs dinara prema evru danas 117,5603

 

Преузмите андроид апликацију.