Почетна > Србија
Србија

Близу 7.000 новозаражених, преминуле 53 особе

У последња 24 сата у Србији је регистровано још 6.930 новозаражених коронавирусом.
Фото: Unsplash/Fusion Medical Animation

Преминуле су 53 особе.

На респиратору се налази 269 пацијената. Хоспитализован је 6.591 пацијент.

Укупан број регистрованих случајева досад је 1.017.798, а смртних 8.841.

Према статистици сајта Цовид19.рс, тестирано је укупно 5.898.089 од почетка пандемије, од тога 23.660 у последња 24 сата.

„Чему збуњивање људи“

Директор Дома здравља Савски венац Зоран Бекић изјавио је данас да лекари немају простор за личне ставове ако ти ставови нису усаглашени са струком.

Бекић је тренутну епидемиолошку ситуацију оценио као „веома тешку“, јер у Србији дневно умире више од 50 људи.

„Чему збуњивати народ кад је вакцина цивилизацијско добро?“, рекао је он за ТВ Пинк.

Одобрен први српски тест на коронавирус

Први српски тест на корону је одобрен, и ускоро би могао да буде замена за ПЦР тест, али о томе ће грађани Србије имати сазнања тек следеће године. Професор доктор Тања Ћирковић Величковић истиче да су уложени сви напори за развијање технологије српског теста.

Професор доктор Тања Ћирковић Величковић, руководтеијка пројекта рекла је за ТВ Прва да је у домаћој лабораторији направљен рекомбинантни протеин коронавируса, који је основна компонента серолошког домаћег теста, који је регистрован управо са протеином произведеним у овој лабораторији.

„Агенција за лекове је то одобрила током лета, то је био један пројекат на којем смо радили, децембра прошле године смо започели и рад на антигенском тесту који ће такође да буде домаћи тест и све компоненте тог теста ће се производити у нашој земљи“, изјавила је докторка Ћирковић Величковић.

Poslanici sutra o izveštajima nezavisnih organa

 

Преузмите андроид апликацију.