Почетна > Бизнис
Бизнис

Договорено снабдевање британске индустрије гасом CO2

Индустрија угљен-диоксида у Великој Британији постигла је споразум о одрживом снабдевању предузећа која користе CO2 у производњи до краја године, чак и ако цене енергије скоче, саопштено је данас из владе.
Фото: Pixabay/Pixabay

Британска прехрамбена индустрија уздрмана је прошлог месеца, када је компанија CF Fertilizers, која производи 60 посто комерцијалних потреба земље за угљен-диоксидом, затворила своја два главна погона због скока цена природног гаса, преноси Ројтерс.

Угљен-диоксид се користи у производњи пива и индустријии газираних напитака, затим у кланичној индустрији за омамљивање живине и свиња пре клања, као и у производњи амбалаже за продужење рока трајања меса.

Британија је крајем септембра пристала да обезбеди тронедељну хитну државну подршку овом сектору, а данас је та индустрија, како је саопштено, постигла договор о нових условима који ће важити до јануара 2022.

„Добављачи CO2 су се договорили о плаћању одговрајауће цене компанији CF Fertilizers за угљен-диоксид који производи, што ће јој омогућити да настави са радом док год глобалне цене природног остану високе“, наводи се у саопштењу.

Министар за пословање Кваси Квартенг је додао да тај споразум значи да је индустрија обезбедила поуздано снабдевање угљен-диоксидом, без даље подршке пореских обвезника.

Влада је у септембру објавила да би произвођачи хране требало да се припреме за раст цена CO2 за 400 посто, због потреса у тој индустрији услед наглог повећања цене енергије.

Liban: Sutra nove cene mazuta i prirodnog gasa

 

Преузмите андроид апликацију.