Почетна > Србија
Србија

Вучић: Најотворенији и најискренији разговор до сада

Председник Србије Александар Вучић састао се вечерас у председништву Србије са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровим, који је непосредно пре састанка стигао у Србију.
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Вучић и Лавров су се по завршетку састанка обратили медијима.

Председник Србије изјавио је да Србија са Русијом има веома добру сарадњу.

„Веома сам поносан што могу да кажем да имамо много добре односе са Русијом. Ја то не кријем и мислим да са поносом то треба истаћи јер је то интерес и израз вишевековног пријатељства“, истакао је он.

Такође, председник се захвалио Русији на очувању територијалног интегритета, због добре политичке сарадње, али и изградње гасовода.

„Задовољни смо развојем наших билатералних односа“ рекао је Вучић и додао да се захвалио и председнику Путину и изразио жељу и наду да до краја године дође до сусрета са руским лидером.

„Ово је био најотворенији и најискренији разговор до сада, иако господина Лаврова познајем много година“, рекао је председник Александар Вучић.

Председник је подсетио на помоћ Русије у борби српског народа и Србије против вируса корона.

„Ту врсту помоћи и подршке не заборављамо“, рекао је Вучић.

Председник каже да је упознао Лаврова са објективним страховима због ситуације у региону и поновио да ће Србија остати војно неутрална земља.

Он је истакао да, упркос корони, расте спољнотрговинска размена Србије и Русије.

„Посебно смо задовољни помоћи Руске федерације обезбеђивању енергетске стабилности наше земље. Срећан сам што Србија има огромну корист од тога“, рекао је он.

Такође, нагласио је и да смо „захвални на раду коју изводе руске железнице, које раде пругу БГ-НС са најтежим делом те пруге, мостом преко Дунава, вијадуктима“.

„Ушли смо у разговоре око панчевачке петрохемије и разговоре ћемо да завршимо после 15. новембра“, јасан је био српски председник, који се онда и на руском језику захвалио Лаврову на његовој помоћи Србији и пожелео му све најбоље.

После њега, медијима се обратио и Сергеј Лавров, који се најпре Вучићу захвалио на састанку.

„Пренео сам председнику Вучићу најтоплије поздраве председника Путина. Размотрили смо могуће контакте на нивоу председника у будућности и догорићемо се када ће се тај састанак одржати“, рекао је Лавров.

Лавров каже да је трговинска сарадња две земље порасла за 16 одсто и поред вируса корона.

Прокоментарисао је и ситуацију са КиМ, рекавши да се „Русија непроменљиво залаже да се решење пронађе у дијалогу БГ и ПР, у оквиру резолуције 1244 и буде прихваћено у Савету безбедности УН“.

„Били смо забринути провокацијом средином септембра. Ми увек у нашим контактима подсећамо на одговорност Брисела“, рекао је Лавров и нагласио да је „време да се испуне договори из ранијих година, посебно формирање ЗСО.

„Није на част ЕУ да се то питање не решава“, закључио је министар Лавров.

Lavrov doputovao u Beograd, sledi sastanak sa Vučićem

 

Преузмите андроид апликацију.