Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Пси се могу заљубити: Проверите да ли и ваш пас има лептириће у стомаку

Сви знамо да пси неизмерно воле своје власнике, нека истраживања кажу „и више него себе“, али могу ли они осећати јаке емоције и према другим псима?
Фото: Pixabay/yamabon

Пси се могу заљубити у нас, једни у друге и у друге животиње, тврде истраживачи.

Сви власници паса желе да сазнају шта њихови љубимци мисле и осећају, али и власници и истраживачи могу само да нагађају шта пси покушавају да нам кажу и то само на основу различитог лавежа којим изражавају своја осећања и стања.

Међутим, неки стручњаци верују да пси, иако их не могу изразити једнако као људи, могу осећати многе емоције које осећају и њихови власници. Пси не могу да вербализују љубав, али је, кроз одређене моделе понашања, итекако могу показати.

У интервјуу за „New York Times“ 2017., доктор Грегри Бернс, професор на Универзитету Емори, објаснио је експеримент који су он и његове колеге спровели како би проверили воле ли нас пси више од хране.

Бернс и његов тим пратили су мождану активност паса док су им давали кобасицу и након што су их похвалили. Закључили су да су пси реаговали отприлике једнако на храну и похвалу и закључили су да нас наши пси воле једнако колико и храну!

Заљубљивање

Познато нам је да штенци развијају јаку повезаност са својим власницима и другим псима, али могу ли се заљубити? Стручњаци мисле да су пси на неки начин способни да се заљубе, али не романтично као што то могу људи.

Фото: Pixabay/moshehar

Према истраживању спроведеном 2014. и објављеном у часопису „ПНАС“, позитивне реакције између паса и људи или других паса изазивају ослобађање окситоцина у њиховом мозгу. Окситоцин је познат као хормон љубави и игра важну улогу у односима, очито не само у људским.

Иако псећа љубав није романтична, могу створити дубоке и трајне везе с другим псима, као што их стварају са својим власницима. Ово објашњава зашто се ваш пас посебно обрадује неким псима за које сигурно искоментаришете да је његов најбољи пријатељ.

Симпатично је то да овакве емоције нису усмерене само према другим псима, већ и према мачкама.

Иако верујемо да сте свесни љубави коју ваши пас према вама осећа, овај чланак је још једна лепа потврда тога.

 

Zašto mačke vole da posmatraju svet sa uzvišenih mesta?

Преузмите андроид апликацију.