Почетна > Србија
Србија

Сарадња Србије и Холандије у енергетском сектору

Министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са амбасадором Краљевине Холандије у Србији Јостом Реинћесом о унапређењу сарадње две земље у енергетском сектору.
<img src="wind park.jpg" alt="wind park at sunset">
Фото: Pexels/Narcisa Aciko

„Ова година је за Србију важна када је реч о енергетици и рударству, припремамо се за енергетску транзицију, изменили смо законодавни оквир, спремамо два стартешки важна документа – стратегију развоја енергетике и национални план за климу и енергетику, припремили смо потпуно нови инвестициони план вредан 17 милијарди евра, са посебним фокусом на обновљивим изворима енергије, јер желимо да мењамо енергетски микс Србије. Могућности за нове инвестиције је много и холандске компаније су добродошле да улажу у Србију“, поручила је Михајловићева.

До краја 2022. године Београд ће бити потпуно гасификован.

Холандски амбасадор Јост Реинћес истакао је да постоји заинтересованост холандских компанија да инвестирају у Србију, поред већ постојећих, и да ће амбасада испратити нови инвестициони план и активно се укључити у његово представљање холандским фирмама.

На састанку је било речи о енергетској стабилности, као приоритетном питању свих земаља, као и о улагањима у енергетску ефикасност и већем коришћењу гаса и обновљивих извора енергије.

Srbija i SAD partneri u procesu energetske tranzicije

 

Преузмите андроид апликацију.