Почетна > Бизнис
Бизнис

Гаспром спреман да повећа испоруке гаса Европи

Руски енергетски гигант Гаспром спреман је да повећа испоруке природног гаса Европи, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Фото: Pixabay/American Public Power Association

Он је рекао да је Гаспром заинтересован да склопи више уговора о снабдевању гасом, јавио је Интерфакс, пренео је Ројтерс.

Песков је говорио о ниском нивоу гаса у складиштима широм Европе.

„Да ли је могуће добити више гаса од Гаспрома и убацити га тамо? Могуће је. Гаспром је спреман. Штавише, већ је покрио све додатне захтеве“, рекао је он.

Међународна енергетска агенција (ИЕА) и неки посланици у Европском парламенту оптужили су руског гасног гиганта Гаспром да не чини довољно да повећа испоруке гаса у Европу, где су његове цене порасле.

Песков је поновио да Гаспром испуњава све обавезе везане за испоруку гаса.

„Да ли је Гаспром спреман за више, за потписивање више уговора? Гаспром је заинтересован за то. То је зато што су наши потрошачи у Европи наши главни партнери“, рекао је он.

Референтна цена европског гаса порасла је више од 250 одсто ове године, што је изазвало повећање цена електричне енергије и утицаја на индустрију која се ослања на гас за своју производњу, попут постројења за производњу ђубрива.

Ukrajina traži da SAD i Nemačka uvedu sankcije Gaspromu

Преузмите андроид апликацију.