Почетна > Свет
Свет

Није државна тајна, али…

Руска Федерална служба безбедности (ФСБ) објавила је на сајту владе листу од 60 области, које немају ознаку државне тајне.
Фото: Unsplash/Artem Beliaikin

Од њих се многе односе на војску, а за које је наведено да би информације о њима стране владе могле да користе против безбедности Русије. Нови ризици за новинаре да буду означени као страни агенти.

Листа укључује теме попут војних набавки, војних јединица, места где су оне стациониране, броја трупа, њихових личних података и проблема који ометају развој руске свемирске агенције Роскосмос, а држављани Русије који би их објављивали у иностранству могу да буду означени као „страни агенти“, што према критичарима ствара ризике за новинаре који покривају области попут војске или руског истраживања свемира, наводи Ројтерс.

Русија је прошле године амандманима проширила закон о „страним агентима“, који тражи од организација које су на тој листи да пријављују своје активности и буду предмет финансијских инспекција, а он се односи како на руске држављане, тако и на странце.

Закон који се односи на „стране агенте“ отвара могућност кажњавања до пет година затвора за одговорне појединце или организације који су означени као страни агенти и који не информишу званична тела о њиховом статусу и одбију да информишу руске власти о својим активностима.

Русија је последњих месеци означила неколико медија и десетине новинара као „стране агенте“, наводи Ројтерс.

Naučnici u Engleskoj otkrili dve nove vrste dinosaurusa

 

Преузмите андроид апликацију.