Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Припремите једноставне дресинге за још бољи укус

Дресинг из састојака салате извлачи оно најбоље
Фото: Unsplash/Chris A. Tweten

Топло време отвара сезону предивних, шарених, здравих и пре свега укусних салата. Комбинације су заиста бројне, од поврћа, тестенине, орашастих плодова, до махунарки и сирева, а важан елемент сваке добре салате је прелев. Идеја и могућности је много, а уз ове лагане и укусне дресинге салата би вам лако могла постати омиљено јело.

Класични прелив од уља и сирћета, класика је која увек добро пролази. Врло лако се припрема – уље и сирће се помешају у размери 1:3, па се дода прстохват соли и бибера, а одлично се слаже са сваком салатом.

Фото: Pixabay/RitaE

А зашто не испробати нешто ново и омиљеној салати обогатити укус? Припрема домаћих дресинга за салату заиста је лака и брза, а резултат и укус ће вас одушевити.

Како ароматизовати уље?

Осим сирћета, друга могућност да зачините салату јесте ароматизовање уља које ће јелу дати посебну ноту и арому.

Уље с лимуном: ољуштите лимун и нарежите га на тракице. Минут га бланширајте у кипућој води, оцедите, добро осушите и ставите у стаклену боцу која је претходно стерилизована и осушена. Додајте чили пререзан на пола и улијте маслиново уље. Оставите да одстоји 48 сати заштићено од светлости, а након тога процедите и пребаците у другу стерилисну боцу.

Уље с рузмарином: оперите и осушите 10 гранчица рузмарина и ставите их у стерилизовану суву боцу. Улијте маслиново уље, добро затворите и пре употребе оставите да стоји месец дана заштићено од светлости.

Фото: Pixabay/RitaE

Ароматизовано уље салати ће дати посебан укус.

Уље с мајчином душицом и белим луком: оперите и осушите осам гранчица мајчине душице. Огулите три чена белог лука, уклоните клицу и ставите у стерилисану и суву боцу са четири ољуштене љуте папричице и тимијаном. Пре употребе напуните маслиновим уљем и оставите да стоји месец дана заштићено од светлости.

Појачивачи укуса

Још једна могућност да обогатите салату и појачате јој укус јесте, уз основне састојке уље и сирће, додавање додатака који вам се највише свиђају.

Зачини и ароматично биље. У овом случају ваља одабрати жељен интензитет укуса: од једноставног додавања прстохвата першуна у класичан дресинг, па до мешања ароматичних биљака за добијање дресинга од босиљка и рузмарина.

Агруми. Наранџа, лимун, лимета – агруми су сјајни савезници у припреми дресинга за салате. Са цитрусима је немогуће погрешити, а испробајте, на пример дресинг од лимуна и белог лука, јер је идеалан за сваку топлу салату.

Умаци. Такође се класичном дресингу могу додавати различити сосови, попут сенфа или соса од соје. Само мала количина је довољна да пружи посебан укус салати.

Зачини. Мало чилија или кајенског бибера појачаће  интензитет укуса сваког прелива.

Фото: Pixabay/Anelka

Мед и јогурт. Две врло занимљиве могућности за израду домаћег дресинга јесу мед или природни јогурт. Мед ће дати слатку ноту док ће јогурт бити избор оних који више воле киселије укусе.

Орашасти плодови. Неки млевени орашасти плодови (пистаћи, ораси, лешници…) не само да ће дресингу дати сластан укус, већ ће пружити сјајну хрскаву текстуру.