Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Лединци су Нови Сад

Када Мостом слободе пређете на сремску обалу Дунава бићете на корак ближе, оном истинском сремачком менталитету, које ужурбани живот у центру града није успео да претвори у “енглеске џентлмене“.
Фото: Градске инфо

Чини нам се да је на тој другој, за многе лепшој страни Новог Сада и ваздух чистији, те се иза облака, одмах по преласку моста, назире пут за једно прелепо мирно насеље – Лединце.

Лединци се деле на Нове и Старе Лединце. Старе Лединце можемо назвати и скривеним благом Фрушке Горе, јер иако су пуни интересантног садржаја не можемо их пронаћи посебно издвојене ни на једној туристичкој мапи.

Познати су по Лединачкој кули. Неки стари записи кажу да се на овом месту налазио манастир Савинац, посвећен Светом Сави, коме се након периода под Турцима изгубио сваки траг.

Ово место данас се назива црквиште Светог Ђорђа, иако се у црквене сврхе уопште не користи, осим традиционалне ђуђревданске литије, док се литургије служе у Николајевској цркви која се налази у центру Старих Лединаца.
Фото: Градске инфо

Одмах у близини цркве налази се и једна од две Турске чесме које су проглашене од стране државе као споменици културе од великог значаја.

Најпознатија туристичка атракција је свакако Лединачко језеро настало када су пумпе за избацивање подземне воде из копа у старом каменолому престале да раде.

Svaki kvart je Novi Sad

Интересовање људи за одмарање на овом месту одвека је било велико, те је језеро временом приватизовано од стране власника каменолома са којим се мештани и даље суде око власништва.
Фото: Градске инфо

Иако носе исти назив, време у Старим и Новим Лединцима као да тече потпуно другачијим токовима. У Старим се одаје утисак оне праве сеоске атмосфере где људи идилично живе у једноставности живота коју им нуди природа око њих, док су Нови Лединци прилично садржајнији и пуни разних урбаних места.

Фото: Градске инфо

За Новосађане је симбол Лединаца ресторан комплекс Видиковац омеђен обронцима Фрушке горе, са чије терасе имате поглед на све лепоте које нуди наш град.

За староседеоце постоји толико других места на којима воле да проводе време, и што се њих тиче, сеоских кафаница има, али се најлепша кафа и даље пије са првим комшијом у својој башти.

Савршено испреплетен спој традиције Старих и дашка живота коју дају Нови Лединци, ово место чини најбољим избором “за побећи од градске галаме“ када су у питању многи Новосађани.

 

Преузмите андроид апликацију.