Почетна > Србија
Србија

Вучић данас са Урсулом фон дер Лајен

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен данас ће се у Београду састати са председником Србије Александром Вучићем, а сутра с премијерком Аном Брнабић, најављено је у Бриселу.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић 

Лајен ће заједно са председником Вучићем учествовати у покретању пројекта на железничком коридору 10.

Планирано је да председница ЕК присуствује и потписивању уговора за рехабилитацију деонице на Аутопуту мира (Ниш -Приштина) који се ради уз финансијску подршку Европске уније.

Председница Европске комисије ће током посете изразити своју посвећеност региону и његовој европској будућности. Са лидерима ће разговарати о политичкој и регионалној ситуацији, најављено је у Комисији.

На питање да ли ће Фон дер Лајен у Београду, Приштини, али евентуално и у Тирани разговарати о решавању тренутне кризе на КиМ, у ЕК наглашавају да је позиција ЕУ „јасна“ када се тражи „деескалација и наставак дијалога“.

У Бриселу додају да ову посету виде и као припрему за предстојећи самит ЕУ Западни Балкана који би 6. октобра требало да буде одржан у Словенији.

Урсула фон дер Лајен званичну посету Западном Балкану почела је јуче посетом Тирани и Скопљу, а након Београда обилазак региона завршава сутра у Босни и Херцеговини где ће заједно са премијером Хрватске Андрејем Пленковићем и председавајућим Саветом министара БиХ Зораном Тегелтијом присуствовати свечаном отварању моста Свилај који повезује Хрватску и БиХ, а састаће се и с члановима Председништва Босне и Херцеговине.

Вучић: Морамо да се боримо, хвала људима на подршци

Преузмите андроид апликацију.