Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Кувана тестенина која дуго стоји може озбиљно да угрози здравље

Петоро деце у једној породици разболело се од једења салате од тестенине која је стајала четири дана.
Фото: Pixabay/RitaE

Са неким намирницама смо на опрезу јер знамо да не могу дуго да стоје, као што је месо, али са другима за које мислимо да нису кварљиве нисмо толико обазриви.

Такав је случај са тестенином коју сматрамо некварљивом и често је остављамо и на собној температури.

Иако вам се може чинити да дуго стајање тестенине неће представљати проблем, то ипак није тако. У том случају може доћи до појаве бактерије „Bacillus cereus“.

Ова бактерија може да живи где год за то има прилику – у тлу, храни, па чак и у пробавном систему, пише „Science alert“.

Позната природна станишта „Bacillus cereus“  су разноврсна, укључујући тло, животиње, инсекте, прашину и биљке – рекао је Анукрити Матур, истраживач биотехнологије са Аустралијског националног универзитета.

Бактерија ће се размножавати користећи храњиве састојке из прехрамбених производа, укључујући пиринач, млечне производе, зачине, сушену храну и поврће – додао је.

Фото: Pixabay/Couleur
Док су неки сојеви ове бактерије корисни за пробиотике, други могу да доведу до озбиљног тровања храном ако им се омогући раст и размножавање, на пример када храну складиштите у погрешним условима.

Најгори исход може да буде смртни.

Један такав случај забележен је 2005. године у часопису „ Journal of Clinical Microbiology“ – петоро деце у једној породици разболело се од једења салате од тестенине која је стајала четири дана. Храна је припремљена у петак и требало је да се носи на излет у суботу.

Након тога су је ставили у фрижидер до понедељка увече када су је деца појела за вечеру.

Код већине особа неће се јавити озбиљне последице.

То вече деца су почела да повраћају и завршила су у болници. Најмлађе дете је преминуло, код једног детета отказала је јетра, а остала деца су доживела нешто мање озбиљно тровање храном.

Bacillus cereus“је познати узрок болести која се преноси храном, али зараза овим организмом ретко се пријављује јер најчешће изазива благе симптоме – објашњавају истраживачи.

Иако су овакви случајеви ретки, забележено их је неколико. Студија из 2011. године наводи да је двадесетогодишњи студент из Белгије кувао ручак за целу недељу.

Тестенину је скувао пет дана раније и подгревао је заједно са сосом. Након тога се јавио низ симптома, укључујући дијареју, бол у трбуху и повраћање, а студент је преминуо касније те вечери.

Фото: Pixabay/Pexels

Треба истаћи да се обично јављају само благи симптоми који су карактеристични за тровање храном.

Важно је напоменути да „Bacillus cereus“  може да проузрокује тешка и смртоносна стања, попут сепсе, код особа са ослабљеним имунитетом, одојчади, старијих особа и трудница – каже Матур.

Ипак, код већине особа се неће јавити тако озбиљни проблеми.

Не заборавите да храну држите у фрижидеру и да одржавате кухињу чистом. Редовно перите руке и храну припремајте на безедан начин.

Осим тога, Матур истиче да исправно загревање остатака хране углавном убија бактерије и њихове токсине. Да бисте били потпуно сигурни, немојте јести храну која предуго стоји.