Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Рижото са шкампама

Ако тражите идеју за једноставан, брз и укусан ручак, дошли сте на право место јер смо вам у наставку донели рецепт за кремасти рижото од шкампа који се одлично слаже са чашом белог вина.
Фото: Pixabay/Sunday133

За овај рижото биће вам потребно неколико лако доступних састојака, а позитивна ствар је што је погодан и за оне који не једу месо током поста.

Састојци:
  • 250 г пиринча
  • 250 г шкампа
  • 1 црвени лук
  • 2 чена белог лука
  • 1 литар биљног или рибљег темељца
  • 100 мл белог вина
  • 20 г путера
  • 20 г пармезана
  • ситно сецкани першун
  • маслиново уље
  • со, бибер
Припрема:

Загрејте маслиново уље и додајте ситно исецкан црни и бели лук.

Када лук постане провидан, додајте шкампе (или козице) и кратко их пропржите.

Затим додајте вино, а када алкохол испари додајте пиринач.

За рижото је најбоље изабрати пиринач кратког или средњег зрна, као што је арборио – са доста скроба, што ће рижото учинити кремастим, па немојте испирати пиринач пре припреме.

Постепено додајте темељац у пиринач, стално мешајући, и добро зачините.

Када је пиринач скуван, склоните са ватре и додајте хладан путер нарезан на коцкице и пармезан и добро промешајте. Рижото треба да се рашири по тањиру.

На крају, прилагодите зачине и по жељи додајте мало свежег першуна и још пармезана.

Пријатно!

Koliko dugo piletina može da stoji u zamrzivaču?

Преузмите андроид апликацију.