Ако тражите идеју за једноставан, брз и укусан ручак, дошли сте на право место јер смо вам у наставку донели рецепт за кремасти рижото од шкампа који се одлично слаже са чашом белог вина.

За овај рижото биће вам потребно неколико лако доступних састојака, а позитивна ствар је што је погодан и за оне који не једу месо током поста.
Састојци:
- 250 г пиринча
- 250 г шкампа
- 1 црвени лук
- 2 чена белог лука
- 1 литар биљног или рибљег темељца
- 100 мл белог вина
- 20 г путера
- 20 г пармезана
- ситно сецкани першун
- маслиново уље
- со, бибер
Припрема:
Загрејте маслиново уље и додајте ситно исецкан црни и бели лук.
Када лук постане провидан, додајте шкампе (или козице) и кратко их пропржите.
Затим додајте вино, а када алкохол испари додајте пиринач.
За рижото је најбоље изабрати пиринач кратког или средњег зрна, као што је арборио – са доста скроба, што ће рижото учинити кремастим, па немојте испирати пиринач пре припреме.
Постепено додајте темељац у пиринач, стално мешајући, и добро зачините.
Када је пиринач скуван, склоните са ватре и додајте хладан путер нарезан на коцкице и пармезан и добро промешајте. Рижото треба да се рашири по тањиру.
На крају, прилагодите зачине и по жељи додајте мало свежег першуна и још пармезана.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.