Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли треба да једемо банану за доручак?

Банана је популарно тропско воће, богато витаминима и минералима. Због високог садржаја калијума, посебно се препоручује особама које пате од умора, недостатка енергије и високог крвног притиска. Због тога је често први избор за доручак, што нутриционисти не препоручују.
Фото: Pixabay/lizziet5

Зреле банане се углавном састоје од угљених хидрата, од којих су половина шећери, што их чини једним од воћа са највећим садржајем шећера.

Због високог садржаја калијума, банане су корисне за превенцију високог крвног притиска и кардиоваскуларних болести, као и за здравље бубрега.

Плод садржи врло мало протеина и занемарљиву количину масти.

Банане су такође одличан извор витамина Б6 и калијума, а такође су богате витамином Ц, манганом, магнезијумом и неким другим витаминима Б-комплекса.

Ипак, и поред свих позитивних ефеката и нутритивне вредности банана, оне нису препоручљив избор за доручак.

Висок садржај шећера има значајан утицај на наше благостање током целог дана.

Када једемо банану, ниво шећера и енергије у крви се значајно повећавају, али у исто време драстично опадају.

То онда доводи до појачаног осећаја глади, тако да људи који дан започну бананом на крају уносе више калорија током дана него што би иначе.

Такође, према његовим речима, банане нису баш идеалан избор за добро варење.

Када се шећер конзумира, долази до процеса ферментације, у којем се шећер претвара у киселину, чиме се блокира варење.

Много бољи избор за доручак су житарице и пахуљице, као и здрав сендвич, док су банане бољи избор за ужину.

Da li su mandarine mnogo više od slatkog voća?

Преузмите андроид апликацију.