Може ли једна врста угљених хидрата бити опаснија од свих других, или чак опаснија од самог шећера?

Здравствени стручњак је издао оштро упозорење о одређеној врсти угљених хидрата који би могли да изазову пад нивоа шећера у крви, тврдећи да је опаснији од шећера.
Кетоза, метаболичко стање у којем се масти сагоревају за енергију уместо глукозе, повезана је са бројним здравственим предностима, укључујући губитак тежине, бољу контролу шећера у крви и смањени ризик од срчаних болести.
Такође је познато да потискује глад, повећава ниво енергије и промовише здравље коже.
Они који желе да одрже стабилан шећер у крви треба да избегавају малтодекстрин.
Постоји овај угљени хидрат који је много опаснији од шећера. Људи имају тенденцију да мисле да је шећер најгори, али постоје и друге ствари које су још горе од шећера.
Даље је објаснио озбиљност његовог утицаја позивајући се на гликемијски индекс.
Овај одређени угљени хидрат је лош и рећи ћу вам зашто.
Хајде да погледамо гликемијски индекс, где је шећер?
Па, стони шећер је око 65, није толико висок. Где је глукоза? 100. Где је овај угљени хидрат? Између 116 и 136 на гликемијски индекс, али не делује као гликемијски индекс Као што је шећер на много смртоноснији начин, у смислу онога што може да учини са шећером у крви, само ће га значајно повећати, а овај угљени хидрат се зове малтодекстрин.
Малтодекстрин се налази у многим дијеталним намирницама.
Налази се у модификованом скробу за храну и модификованом кукурузном скробу. Има га у многим намирницама. Стављају га у многе производе ‘без шећера’, иако је шећер.
Малтодекстрин је полисахарид, који је посебна врста угљених хидрата направљена од групе молекула шећера повезаних заједно.
Генерално, малтодекстрин је скроб направљен од неколико шећера, који се обично добија од кукуруза, пшенице, пиринча, кромпира или тапиоке.
Иако малтодекстрин није класификован као шећер, он може значајно повећати шећер у крви због свог високог гликемијског индекса, који премашује гликемијски индекс обичног шећера.
Ако се малтодекстрин добија из пшенице, може да садржи трагове глутена, што је додатна брига за оне који су осетљиви на глутен. Малтодекстрин је бели скробни прах и свестрани састојак хране.
Побољшава укус, текстуру и рок трајања и служи као пунило, средство за повећање запремине, стабилизатор и конзерванс.
Малтодекстрин се често додаје прерађеној храни, као што су:
- Пекарски производи – као што су пецива, крекери и граноле
- Житарице и пића за доручак
- Безалкохолна слатка пића
- Слаткиши и други слаткиши
- Млечни производи; укључујући инстант пудинг и друга готова јела
- Преливи за салату, посебно кремасте сорте
- Супе и смрзнута јела
- Замене за месо
- Спортска пића
- Паста
Прекомерна потрошња хране која садржи малтодекстрин може довести до исхране богате шећером, мало влакана и прерађеним производима.
Ова дијета може повећати ризик од високог холестерола, повећања телесне тежине и развоја дијабетеса типа 2. Малтодекстрин има виши гликемијски индекс (ГИ) од конзумног шећера, што значи да конзумирање хране са малтодекстрином може изазвати брзо повећање нивоа шећера у крви.
Преузмите андроид апликацију.