Стручњаци наглашавају да леуцин има чак 10 пута јаче деловање на синтезу протеина у односу на друге аминокиселине.

Јаки мишићи неопходна су потпора тела, омогућавају нам да избегнемо повреде и падове, ублажавају бол у леђима, дају нам више снаге и енергије. Јаки мишићи нам помажу да и позним животним годинама лакше поднесемо све напоре. Изграђују се свакодневном физичком активношћу, али и одређеним начином исхране са доста здравих извора протеина.
Бело пилеће месо
Одговарајући протеини су и саставни део свакодневног оброка врхунских спортиста. Омогућавају извођење дуготрајних и напорних физичких вежби, пружају бољи баланс и флексибилност покрета, олакшавају дисање. Протеини са мањим процентом масноћа којих има на пример у пилећем белом месу, поснијим комадима говедине и свињетине снабдевају тело аминокиселинама битним за изградњу мишића и њихов лакши опоравак после напора, објашњава др Kayleigh Harrison, Sonoran University of Health Sciences’ Medical Center in Tempe, Arizona..
У 100 грама белог пилећег меса има 22,50 грама протеина. Ово место саветује се и особама које пате од инсулинске резистенције. Богато је витамином Б, селеном, цинком, гвожђем. Препорука је да се ово место конзумира пре или после јаког физичког напора.
Јаја
Јаки мишићи су сигурни уз јаја, која обезбеђују телу висококвалитетне протеине, са доста есенцијалних аминокиселина.
– Јаја су богата аминокиселином леуцин која је неопходна за развој мишића и њихов опоравак после напора. Жуманце је богато витаминима Б12 и Д, који нам дарују доста енергије и омогућавају да лакше поднесемо напор. Конзумација јаја после тренинга убрзава опоравак мишића – каже нутрициониста Карен Е. Тодд.
Биолошка искористљивост протеина у јајима износи 93,7 одсто. Препорука је да се јаја конзумирају у куваном облику, јер ће овако припремљена због љуске имати највише витамина и минерала. На тај начин се избегавају и додатне масноће, а кувано јаје се брже апсорбује и вари. И поред тога што се верује да су најздравија у сировом облику, овај начин употребе јаја се не саветује због могуће контаминације салмонелом.
Пасуљ
Пасуљ је јак извор биљних протеина са доста растворљивих влакана, каже стручњак за исхрану др Joan Salge Blake, Boston University.
– Биљна влакна омогућавају дужи осећај ситости, стабилишу ниво шећера у крви – објашњава др Blake.
Пасуљ садржи највише протеина, чак око 50 одсто у поређењу са грашком и сојом. Богат је и минералима, аминокиселинама, здравим угљеним хидратима. Садржи мало масноћа па се саветује свим спортистима и особама које настоје да ојачају мишиће.
Сир са мало масноћа
Млечни производи са мањим садржајем масноћа јачају мишиће и пружају много корисних протеина за цело тело.
– Поред вредних протеина нискомасни сир садржи битан елемент леуцин. Ова важна аминокиселина учествује у процесу изградње мишића и у њиховој дефиницији. Домаћи сир са мало масноћа може да буде саставни део многих оброка, или да се једе самостално за ужину – каже др Blake.
Стручњаци наглашавају да леуцин има чак 10 пута јаче деловање на синтезу протеина у односу на друге аминокиселине. Добра алтернативна свежем домаћем сиру може да буде и грчки јогурт који је добар извор сурутке и казеина. Казеин је протеин што се спорије вари, док се сурутка брже вари. И казеин и сурутка на сличан начин делују на мишиће када се користе после физичког вежбања.
Поједине студије наводе антиоксидативно деловање протеина из сурутке, сматра се да овај напитак може да буде од помоћи у регулисању високог нивоа ЛДЛ “лошег холестерола” . На овај начин услед појачаног деловања антиоксиданата јача се и имуни систем. Стручњаци наглашавају да су протеини неопходни телу, први су и основни елемент ћелије, омогућавају нам снагу, али најбољи резултати постижу се добро избалансираном исхраном са довољним количинама минерала и витамина.
Преузмите андроид апликацију.