Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Боље од пистаћа? – Све популарнија грицкалица спортиста која даје осећај ситости

У нашим продавницама најчешће можете купити замрзнуте махуне едамаме, али ћете их наћи и осушене – као здраву ужину пуну протеина…
Фото: Pexels/gilmerdiaz

– Соја се генерално сматра једним од главних извора протеина за вегане и вегетаријанце. Поред тофуа и темпеха, соја се може јести и у незрелом стању. Едамаме или зелена соја су младе, непотпуно зреле махуне соје. Меке су и јестиве су након кратког процеса кувања. Баш као соја и едамам, пасуљ је богат висококвалитетним протеинима. Једна шоља куваног пасуља едамаме може да садржи до 19 грама протеина. Додатна предност сојиних протеина је њихов квалитет. Наиме, сојини протеини су слични протеинима из млека и јаја. То значи да су квалитетне, што значи да тело може лако и ефикасно да их користи за изградњу мишића – пише портал Крени Здраво.

Осим што му не недостаје протеина биљног порекла, едамаме се препоручује због својих влакана, антиоксиданата, минерала и витамина – међу којима се истиче витамин К, важан за одржавање здравља костију и срца.

Како их припремити?

– Едамаме, који је у народу познат као зелене махуне соје, најчешће се додаје јелима која не захтевају интензивну термичку обраду. Додају се у салате, рижото, супе, чорбе, јела од тестенина или као ужину између оброка уместо орашастих плодова – пише портал Крени Здраво о храни која је одавно постала популарна у домаћинствима и ван Азије.

– Свеже махуне едамамеа могу се припремити на неколико начина; бланширање у сланој води око 5 минута, кување на пари око 10 минута или пржење у воку неколико минута. За припрему смрзнутих махуна едамаме обично је потребно мање времена, а лако се могу припремити и бланширањем у поклопљеној стакленој посуди у микроталасној.

Омиљена ужина

У продавницама најчешће се могу купити смрзнуте махуне едамаме, али ћете их наћи и осушене, као здрава ужина пуна протеина. Њихов укус је деликатан, па се лако комбинују са разним намирницама и јелима.

Печено неслано зелено зрно соје је одлична ужина уместо чипса или крекера, али можете их додати и салатама или кремастим супама као хрскаву компоненту. На 100 г могу да садрже 44 грама протеина и око 430 калорија. Пошто су пуне, практично су решење када штрајкује глађу. У поређењу са, на пример, пистаћима или кикирикијем, сушени едамаме има више протеина и мање масти.

Prvi internet pregledač koji brine o mentalnom zdravlju

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке