Почетна > Свет
Свет

Истрага радника у Немачкој због веза са десничарима

Немачко министарство одбране покренуло је истрагу против једног радника због сумње да има везе са крајњим десничарима, рекао је данас портпарол овог министарства, а након текста у часопису Шпигел који говори о томе да је војна обавештајна служба упозорила поменуто министарство на једног од својих радника.
Фото: Pixabay/scholty1970

„Говоримо о сумњивом случају десничарског екстремизма, а особа је цивилни службеник“, рекао је портпарол министарства одбране новинарима у Берлину, преноси Ројтерс.

У часопису Шпигел се наводи да је запослени имао приступ осетљивим подацима, као и да је радио на планирању и вођењу страних мисија немачке војске, али и на надгледању операција специјалних снага.

Додаје се да је државном службенику одмах забрањен приступ свим системима унутрашњег министарства одбране.

Раније је министарство на Твитеру објавило да су „тренутне истраге“ показале да су контролни механизми ефикасни.

„У Бундесверу нема простора за екстремизам. То смо понављали изнова и изнова и наставићемо ригорозно да сузбијамо све такве активности“, додаје се у објави.

Немачку војску је протеклих година мучио низ инцидената десничара.

Како се наводи, најважнији случај овакве врсте натерао је министарку одбране Анегрет Крамп-Каренбауер да распусти целу чету елитне јединице специјалних снага (КСК) 2020. године, након што је полиција запленила оружје и муницију током рације на имању војника КСК у источној држави Саксонија.

 

Преузмите андроид апликацију.