Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Црна чоколада као лек!

Шта ако би ваше уживање могло помоћи у заштити вашег здравља? Према истраживању, уживање у мало тамне чоколаде може бити само један од најукуснијих начина да смањите ризик од развоја дијабетеса типа 2.
Фото: Pixabay/ jackmac34

У овој опсежној студији која је трајала више од 30 година, истраживачи су пратили здравствене и прехрамбене навике 192.000 одраслих који у почетку нису имали дијабетес.

Учесници су извештавали о својој потрошњи чоколаде, телесној тежини и статусу дијабетеса током времена.

Они који су конзумирали најмање пет порција тамне чоколаде недељно имали су 21 одсто мањи ризик од развоја дијабетеса типа 2 у поређењу са онима који у њој нису уживали.

Још боље, свака додатна порција тамне чоколаде недељно је била повезана са још 3 процента смањења ризика од дијабетеса.

Зашто црна чоколада?

Све се своди на садржај какаа и биоактивна једињења. Тамна чоколада, која обично садржи 50-80 процената какаоа, препуна је корисних флавоноида као што су флаван-3-оли и епикатехин.

Сматра се да ова једињења:

Побољшати осетљивост на инсулин

Штити бета ћелије панкреаса од оксидативног оштећења

Смањите упале повезане са метаболичким поремећајима

Побољшава функцију крвних судова и метаболизам глукозе

Млечна чоколада, с друге стране, садржи више шећера и мање какаа (око 35 процената), разблажујући све потенцијалне здравствене користи, а такође доприноси повећању телесне тежине.

Да бисте искористили предности истакнуте овим истраживањем, изаберите тамну чоколаду са најмање 70 посто какаа.

Ово осигурава да добијете богатију концентрацију ових моћних антиоксиданата без вишка шећера.

Ove namirnice ne treba da konzumirate ujutru na prazan stomak

Преузмите андроид апликацију.