Редовно конзумирање јогурта могло би смањити ризик од рака дебелог црева, показало је ново истраживање. Научници су открили да кључну улогу у овом процесу има бактерија Bifidobacterium, али је важно уносити довољну количину јогурта како би се постигао заштитни ефекат. Рак дебелог црева настаје када ћелије у овом органу неконтролисано расту, стварајући туморе који, ако се не лече, могу да се прошире на остатак тела.

Иако се овај облик рака најчешће јавља код особа старијих од 50 година, забрињавајуће је што број оболелих међу млађим одраслима последњих година расте.
Студија спроведена на Универзитету Massachusetts General Brigham сугерише да дугорочна конзумација јогурта може имати заштитни ефекат против рака дебелог црева захваљујући позитивним променама у цревној микробиоти.
Повезаност здраве цревне флоре и општег здравља
Истраживачи су анализирали деценије података о исхрани и открили да конзумација најмање две порције јогурта недељно није била повезана са смањењем укупног ризика од рака, али је значајно умањила вероватноћу развоја рака дебелог црева.
„Наша студија пружа јединствене доказе о потенцијалној користи јогурта“, изјавио је епидемиолог др Схуји Огино.
Јогурт садржи живе, активне културе бактерија које позитивно утичу на здравље пробавног система. „Одувек се веровало да су јогурт и други ферментисани млечни производи корисни за дигестивни тракт“, рекао је један од главних аутора студије, др Томотака Угаи са Харварда.
Ранија истраживања такође повезују здраву цревну микробиоту са општим здрављем, а постоји и претпоставка да Паркинсонова болест може имати порекло у цревима.
„Ова студија додатно потврђује повезаност између исхране, цревне микробиоте и ризика од рака дебелог црева“, изјавио је гастроентеролог др Andrew T. Chan. Он истиче да су ови налази посебно значајни јер отварају простор за даља истраживања улоге исхране и цревне флоре у развоју рака код млађих људи.
Преузмите андроид апликацију.