Почетна > Србија
Србија

На административним прелазима Јариње, Брњак и Мердаре ситуација без промене

На административним прелазима Јариње, Брњак и Мердаре између централне Србије и Косова и Метохије ситуација је без промене, специјалне косовске јединице Росу и даље су на северу покрајине, али нема инцидената, јавља РТС.
Фото: Танјуг/AP/Visar Kryeziu

Срби из Лепосавића и Зубиног потока и даље мирно протестују, упркос киши која је повремено падала. Они су мирно испратили све смене полицијских снага распоређених на северу КиМ, константно су у непосредном контакту, али није било инцидената и провокација као раније.

Срби се надају компромису Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, и истичу да желе мир, не желе насиље, али ни ускраћену слободу кретања.

Истовремено, Приштина поручује да одлука о таблицама није провокација, а да су на северу само припадници полиције.

На чекању је мање од 10 камиона, за разлику од јуче када их је било и четрдесетак.

На Косово се преко прелаза Јариње и Брњак и даље може само пешице.

На Јарињу и Брњаку саобраћај је у прекиду, а на Мердару гужва због замене регистарских таблица – привременим. Ту меру Приштина је увела пре два дана, што је појачало тензије на северу и изазвало забринутост мештана.

На Брњаку и Јарињу превоз путника функционише, али их аутобуси довозе до прелаза, потом пешаче 800 метара до блокаде и ту их преузимају други аутобуси или аутомобили.

И даље траје миран протест Срба са севера КиМ, као и блокада пута Рашка – Косовска Митровица и Рибариће – Зубин Поток.

 

Преузмите андроид апликацију.