Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Скривена снага какаоа у борби против стреса: Ево које намирнице га погоршавају, а које ублажавају

Ако једете масну храну када сте под стресом, шоља какаоа може вам помоћи да се брже опоравите од ефеката стреса, показује нова студија.
Фото: Pexels/Jill Wellington

Стрес утиче на тело, барем привремено, а конзумирање масне хране пре или током стреса може довести до тога да организму треба више времена да се опорави. Пијење какаоа може нам помоћи да се брже опоравимо од физиолошких ефеката стреса, упркос храни богатој мастима за којом у таквим тренуцима посежемо, наводи се у новој студији Универзитета у Бирмингему објављеној у Food & Function. Какао садржи флаванол, епикатехин, који опушта слој ендотелних ћелија крвних судова, побољшавајући њихову функцију и решавајући повишен крвни притисак, што је уобичајена реакција на стрес.

Конзумирање какао напитка повезано је са бољим одговором на стрес

За студију, истраживачи су регрутовали 23 младих, здравих мушкараца и жена. Свако од њих јео је оброк са високим садржајем масти уз какао напитак са високим или ниским садржајем епикатехина сат и по пре него штосу били подвргнути менталном стресном задатку у трајању од 8 минута.

Њихова васкуларна функција процењивана је на почетку испитивања, а затим 30 и 90 минута након стресног задатка. Показало се да је група са високим садржајем епикатехина имала бржи опоравак од ефеката стреса.

Мерени су и други ефекти стреса, укључујући префронталну кортикалну оксигенацију, проток крви у подлактици, крвни притисак, кардиоваскуларну активност, пречник заједничке каротидне артерије и проток крви и расположење. За ова мерења нису примећене разлике између група са високим и ниским нивоом епикатехина.

Зашто масна храна погоршава стрес

Иако храна са високим садржајем масти може бити укусна и умирујућа, претходни рад истраживача има чврсте доказе да ако особа жели да се опорави од штетних ефеката стреса, заправо је најбоље да избегава такве намирнице. Ово посебно важи за људе који имају стресне послове или који редовно доживљавају стрес.

Аутор студије, др Катарина Рендиро, предавач нутриционистичких наука на Универзитету у Бирмингему, УК, каже:

– Веома стресни послови могу повећати ризик од кардиоваскуларних болести до 40 одсто у поређењу са појединцима који нису изложени тим стресорима. Ово је вероватно, барем делимично, због сталних оштец́ења васкуларне функције услед стреса која вероватно постају трајна оштећња.

Др Cheng-Han Chen, интервентни кардиолог и медицински директор Structural Heart Program у MemorialCare Saddleback Medical Center у Laguna Hilsu , Калифорнија, који није био укључен у студију, навео је могуће ефекте дуготрајног стреса за особу која нема времена да се опорави између догађаја.

Он је приметио да „повишени нивои стреса током дужег временског периода могу довести до хроничног повец́ања хормона стреса, упале и крвног притиска, што онда може довести до кардиоваскуларних поремећаја као што су хипертензија, срчани удар или мождани удар”.

Зашто какао флаваноли могу ублажити утицај стреса

Др Рендеиро каже да није сасвим јасно зашто конзумирање масти одлаже опоравак протока посредоване дилатације након менталног стреса, иако постоје докази о повећању нивоа триглицерида и Ц-реактивног протеина у крви неколико сати након конзумирања масне хране. Њихови повишени нивои смањују азотни оксид добијен из ендотела, нарушавајући функцију ендотела. Ово је можда разлог зашто какао помаже.

Др Michelle Routhenstein, дијететичар за превентивну кардиологију и стручњак за здравље срца у компанији EntirelyNourished,д, која такође није била укључена у студију, тврди да какао флаваноли „могу помоћи у смањењу времена опоравка од стреса без обзира на конзумирање масне хране због своје способности да повећају нивое азотног оксида”.

Др Рендеиро је на сличан начин приметила да епикатехин у какау повећава „доступност вазодилататора азот оксида, за који је познато да побољшава васкуларну функцију”.

– Флаваноли су врста флавоноида, групе биљних једињења познатих по својим антиоксидативним и антиинфламаторним својствима. Други извори флаванола укључују зелени чај, коре од јабука, бобичасто воће и грожђе – објаснила је др Routhenstein.

Такође постоје назнаке, каже др Рендеиро, да „честице липопротеина богате триглицеридима могу изазвати директну повреду васкуларног зида. Алтернативно, конзумирање масти може индиректно изазвати дисфункцију ендотела повећањем оксидативног стреса.”

Какао, зелени чај и бобичасто воће могу помоћи у борби против стреса

Истраживачи су, међутим, открили да какао изгледа да нема повољан ефекат на ограничење оксигенације мозга услед стреса.

– Промене у крвотоку мозга изазване стресом могу довести до когнитивних промена као што су потешкоће у концентрацији, потешкоће у памћењу, отежано доношење одлука или чак промене расположења – објаснио је др Chen.

Упркос томе, налази студије о какаоу су добродошли.

– Добра вест је та да, када сте под стресом, ако не можете да не конзумирате масну храну, додавањем здраве хране богате флаванолима том оброку, можете на минимум свести последице стреса и масти на васкуларну функцију – закључила је др Рендеиро.

Студија напомиње да можете конзумирати 5,5 кашика непрерађеног какаоа, 2 шоље зеленог чаја или 300 грама бобичастог воћа да бисте добили сличну количину корисних флаванола као што је коришћено у студији.

– Као прво, не саветујемо људе да једу масну храну у контексту стреса, али у ситуацијама у којима се то догоди, имате додатну дијететску стратегију коју можете користити да ублажите те ефекте – саветује један од аутора.

Evo zašto nije dobro da perete posteljinu na 90 stepeni

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке