Многи људи мисле да су прашак за пециво и сода бикарбона само два различита назива за исту ствар, и у неком тренутку сте их вероватно користили у исту сврху, али њихов хемијски састав је заправо потпуно другачији и важно је када се који додак користи.
Сода бикарбона се често користи у кући за чишћење, али и за кување. У страним рецептима наћи ћете га под називом „сода бикарбона“, а многи мисле да је то исто што и прашак за пециво.
Реч је заправо о базичном минералу који у комбинацији са нечим киселим ствара угљен-диоксид, па се често налази у рецептима који садрже киселе састојке попут јаворовог сирупа и лимуновог сока.
Прашак за пециво је, с друге стране, комбинација соде бикарбоне и винске киселине и потребна му је течност да би се активирао.
С обзиром на то да већ садржи киселину, није је потребно мешати са киселом храном, а у пракси се користи за повећање запремине и прозрачне текстуре печених намирница.
Сода бикарбона се користи искључиво у рецептима који садрже велику количину неке киселине, док прашак за пециво то не захтева.
Када печете колаче, на пример, користите соду бикарбону да бисте активирали кисели састојак и учинили да рецепт функционише.
Prekomerna konzumacija mesa može dovesti do mnogih zdravstvenih problema
Преузмите андроид апликацију.