Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто црно вино узрокује главобоље

Медицински извештаји о главобољама од црвеног вина датирају још из римског доба. Многе компоненте црног вина су оптужене да изазивају главобољу, али нова истраживања показују да је највероватнији кривац онај који су многи истраживачи превидели.
Фото: Pixabay/congerdesign

Сулфити су популарни кривци откако је њихово означавање на америчким винима постало обавезно 1990-их.

Међутим, нема много доказа који повезују сулфите директно са главобољом, а друга храна садржи нивое који се могу упоредити са вином без истих ефеката. Бела вина такође садрже исту количину сулфита као и црвена вина.

Неки људи криве биогене амине за главобољу од црног вина.

То су азотне супстанце које се налазе у многим ферментисаним или поквареним намирницама и могу изазвати главобољу, али количина у вину је премала да би била проблем.

Танин је добра претпоставка, јер бела вина садрже само мале количине, док црвена садрже значајне количине.

Али у љусци и семенкама црвеног грожђа има много других фенолних једињења, осим танина којих нема у белим винима, па би свако од њих могао бити кандидат за кривца.

Неки људи добијају црвену, румену кожу када пију алкохол, а црвенило је праћено и главобољом. Ова главобоља је узрокована успоравањем метаболизма док тело разлаже пиће.

Ензимски тестови показују да кверцетин глукуронид омета метаболизам алкохола у телу. Овај поремећај значи да вишак ацеталдехида циркулише, изазивајући упалу и главобољу.

Stres zaista nije obavezan i ne mora da bude deo prazničnih dana

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке