Почетна > Свет
Свет

Нови хладни рат ако САД и Кина не поправе односе

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш је упозорио на могућност новог хладног рата ако САД и Кина, како каже, не поправе „потпуно нефункционалан“ однос пре него што се проблеми између те две земље још више прелију на остатак планете.
Фото: Танјуг/AP/Paul White

Гутереш је у интервјуу за агенцију АП рекао да би две велике светске економије требало да сарађују у области климатских питања, и да активније преговарају о трговини и технологији, упркос константним политичким несугласицама у области људских права, економије, онлајн безбедности и суверенитета у Јужном кинеском мору.

„Нажалост, данас имамо само сукоб. Морамо поново успоставити функционалан однос између две силе“, рекао је Гутереш, називајући то „неопходним ради решавања проблема вакцинације, проблема климатских промена и многих других глобалних изазова који се не могу решити без конструктивних односа унутар међународне заједнице и велесила“.

Пре две године, Гутереш је упозорио глобалне лидере на ризик од цепања света на два дела, у којем ће САД и Кина створити ривалске интернете, валуту, трговину и финансијска правила, као и „сопствене геополитичке и војне стратегије“.

Он је то упозорење поновио у интервјуу за АП, додајући да би две ривалске геополитичке и војне стратегије представљале „опасност“ која би поделила свет.

Зато се, како наглашава, њихов однос мора поправити и то врло брзо.

„Морамо по сваку цену избећи хладни рат који би био другачији од претходног и вероватно опаснији и тежи за управљање“, упозорио је Гутереш.

Додао је и да је споразум између САД и Велике Британије о пружању помоћи Аустралији у израдњи подморница на нуклеарни погон „само један мали део сложеније загонетке овог потпуно нефункционалног односа између Кине и Сједињених Држава“.

Njujork dočekuje svetske lidere u jeku pandemije

 

Преузмите андроид апликацију.