Почетна > Србија
Србија

Селаковић: Сарадњу са Индијом подићи на још виши ниво

Индија је традиционални пријатељ Србије, која подржава територијални интегритет наше земље, а са обе стране постоји жеља да се односи Србије и Индије интензивирају и подигну на још виши ниво, изјавио је данас министар спољних послова Никола Селаковић.
Фото: PrtSc/Instagram/nikolaselakovic.official
Селаковић је, након састанка са министром спољних послова Индије, Субрамањаном Џаишанкаром, рекао да је он доајен индијске дипломатије и велики поштовалац Србије и нашег руководства, који је посетио Србију пре две године.

“Нашим индијским пријатељима је, ништа мање него нама, итекако стало да интензивирамо сарадњу и да традиционално добре и пријатељске односе између Србије и Индије подигнемо на још виши ниво”, рекао је Селаковић за Танјуг.

Он је подсетио да је Индија традиционални, добар пријатељ Србије, нуклеарна сила, тренутно чланица Савета безбедности УН, која принципијелно подржава Србију и наш територијални суверенитет и интегритет.

Пренео је да је посебно било речи о, што је жеља обе стране, интензивирању економске сарадње.

„Желимо да видимо што је могуће више примера конкретне сарадње и индијских инвестиција у Србији. Индијске инвестиције су присутне на територијама земљама Вишеградшке групе, нарочито у домену ИТ и аутомобилске индустрије, тако да постоји низ компаративних предности зашто би ваљало да те инвеститоре видимо и у нашој земљи“, рекао је Селаковић.

Са друге стране, указао је да је Индија невероватно тржиште са више од 1,3 милијарде становника, на које можемо да извозимо наше воће и пољопривредне производе.

“Доста тога сада зависи од нас”, подвукао је Селаковић.

Фото: PrtSc/Instagram/nikolaselakovic.official
Он је указао да, иако је ковид-19 итекако присутан и зауставио живот у Индији, та земља је у првом кварталу имала раст БДП-а од преко 20 одсто.

“Са таквом земљом треба да сарађујемо и у будућности и да искористимо традиционално, отворено, срдачно пријатељство”, рекао је Селаковић.

Он је додао да индијски домаћини желе поново да угосте нашу делегацију, али да, како је рекао, наредна посета буде нешто дужа, како би се одржали састанци и ван Делхија, у Гуџарату, Калкути, али и у другим деловима Индије, од којих је сваки посећен некој грани индустрије.

Гужарат је, примера ради, први у фармацеутској индустрији, у којој је Индија постигла велике резултате.

Селаковић је додао да је договорен и наставак сарадње два Министарства, као и Мешовитог комитета за економску сарадњу, али и предузимање свега што је потребно да би се интензивирала сарадња све земље у области туризма.

Шеф српске дипломатије је пренео да је у Србији у првих шест месеци ове године дошло 98 одсто више индијских туриста него у првих шест месеци прошле године, која је, истина, била обележена ковидом, али је тај број свакако више од четири пута већи од броја туриста из Индије у 2019. години.

“Индијски пријатељи воле да долазе у Србију, али недостају директни летови. Било је речи и о томе”, рекао је Селаковић.

Фото: PrtSc/Instagram/nikolaselakovic.official

Пренео је да је било речи и о сарадњи у области филмске индустрије.

“Продуценти филмова из Индије воле да долазе у Србију, да код нас снимају филмове, јер имају јефтинију услугу, а наша филмска индустрија може да заради”, рекао је Селаковић.

Додао је да у разговору са индијским колегом покренуто много тема о сарадњи.

“Ово је било изузетно путовање. Од наших индијских пријатеља можемо много да научимо, али и ми њима можемо много да понудимо.

Потребно је да се између овакве две земље настави традиционално пријатељство и да се сарадња подигне на још виши ниво у будућности”, закључио је министар спољних послова Србије.

Selaković: Važna poseta Austriji, očekujemo nove investicije

Преузмите андроид апликацију.