Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Онколог открио омиљене јефтине намирнице за превенцију рака

Одржавање здраве исхране није важно само за губитак тежине. Исхрана игра кључну улогу у нашем укупном здрављу, укључујући способност тела да се бори и спречи болести попут рака.
Фото: Pexels/Taryn Eliott

Иако је важно напоменути да ниједна храна не може учинити чуда или гарантовати потпуну заштиту, исхрана богата антиоксидансима, влакнима и здравим мастима доказано смањује ризик од рака. Онколог др Тим Тиутан је недавно поделио ТикТок видео, у којем говори о својим омиљеним грицкалицама за превенцију рака и опште здравље.

Он је истакао неколико грицкалица које свакодневно конзумира како би смањио ризик од рака. Ево шта је настало на листи.

1. Орашасти плодови попут бадема и ораха

Када су у питању здраве грицкалице, ораси су један од најбољих избора из много разлога. Др. Тиутан посебно препоручује орашасте плодове као што су бадеми и ораси. Ово воће пружа бројне предности, укључујући висок садржај здравих масти, протеина и антиоксиданата.
„Једем различите врсте орашастих плодова, попут бадема или ораха, јер истраживања показују да могу да смање ризик од рака, да обезбеде протеине и здраве масти“, објашњава он. Поред тога, истраживања показују да орашасти плодови садрже полифеноле и друга антиинфламаторна једињења која могу да заштите тело од развоја рака.

2. Боровнице

Ако више волимо воће, имамо и разлога да се радујемо: бобичасто воће, као што су боровнице, прави су нутритивни драгуљ када је у питању превенција болести. Ови мали, али моћни плодови помажу у заштити тела од слободних радикала који могу оштетити ћелије и допринети развоју рака.

„Садрже пуно антиоксиданата, смањују ризик од рака и помажу у регулисању нивоа шећера у крви“, каже др Тиутан. Показало се да боровнице смањују оксидативни стрес, упалу и отпорност на инсулин, што их чини одличним избором за превенцију рака.

3. Јогурт

За снажан извор протеина и пробиотика, јогурт је непогрешив избор. Због тога је ова намирница редован део исхране др. Тиутана. „Јогурт и дијетална влакна могу чак смањити ризик од рака плућа“, истиче он. Осим тога, пробиотици у јогурту су корисни за здравље пробавног система, а самим тим и за имуни систем. Јогурт такође обезбеђује протеине, калцијум, влакна и друге есенцијалне хранљиве материје које подржавају опште здравље и превенцију болести.

Наравно, превенција рака укључује много више од додавања неколико намирница вашој исхрани. Међутим, мале промене могу донети велике користи на дужи рок.

5 znakova da dete izrasta u narcisa: Kada treba da vam se „upali lampica“

Преузмите андроид апликацију.