Поховане маслине су све популарнији гурмански тренд који осваја љубитеље сланих залогаја широм света. Овај хрскави и ароматични специјалитет лако се може припремити код куће, а идеалан је за предјело, ужину са пријатељима или као додатак богатим тањирима сира и сухомеснатих производа.
Састојци:
- 200 г зелених или црних маслина без коштица (најбоље крупније)
- 50 г брашна
- 1 јаје
- 50 г презла (презле)
- прстохват соли
- прстохват црног бибера
- прстохват оригана или сушеног першуна (опционо)
- уље за пржење (сунцокретово или маслиново уље)
Припрема:
Маслине исперите хладном водом и осушите папирним убрусом. Ставите брашно у посуду. У другој посуди умутите јаје и додајте прстохват соли и бибера. Ставите презле у трећу посуду и додајте мало оригана или першуна за укус. Сваку маслину прво уваљајте у брашно, па у умућено јаје, па у презле. Уверите се да су маслине равномерно обложене мрвицама. У дубоком тигању или шерпи загрејте уље на средњој ватри (око 180 степени). Тестирајте температуру уља тако што ћете убацити мало презла – ако почну да цврче, уље је спремно. Пржите маслине у малим порцијама 1-2 минута или док не порумене. Уклоните их шупљикавом кашиком и ставите на папирни пешкир да упије вишак уља. Пржене маслине послужите топле, са сосом по избору, као што је ајоли сос, љути јогурт или класични тартар.
Пријатно!
Šta da radite ako presolite kiseli kupus? Sve što vam je potrebno je ovo povrće
Преузмите андроид апликацију.