Поврће је неопходна компонента уравнотежене и здраве исхране. Богати хранљивим материјама, влакнима и антиоксидансима, могу помоћи у превенцији болести, побољшању варења и одржавању здраве тежине.
Да бисте боље разумели које поврће је најбоље укључити у свакодневну исхрану, важно је знати мишљење стручњака.
Спанаћ
Спанаћ је на првом месту, јер је одличан извор витамина А, Ц и К, као и минерала попут гвожђа и калцијума. Његов висок садржај антиоксиданса помаже у борби против оксидативног стреса у телу. Такође, нискокалорични су и богати влакнима, што их чини идеалном храном за мршављење и здравље пробаве.
Броколи
Броколи је познат по својој способности да ојача имуни систем захваљујући високом садржају витамина Ц. Такође садржи сулфорафан, једињење за које се показало да има својства против рака. Поред тога, богат је влакнима и може помоћи у смањењу нивоа холестерола.
Шаргарепа
Шаргарепа је позната по свом садржају бета-каротена, који се у телу претвара у витамин А и неопходан је за здравље очију. Такође, богати су антиоксидансима и имају антиинфламаторна својства. Конзумирање шаргарепе може допринети здравој кожи и снажном имунолошком систему.
Пaприка
Паприке, посебно црвене и жуте паприке, богате су витамином Ц и антиоксидансима као што су каротеноиди. Ови хранљиви састојци помажу у заштити ћелија од оштећења изазваних слободним радикалима.
Поред тога, паприке имају мало калорија и могу бити одличан избор за додавање укуса и боје вашим јелима.
Presolili ste jelo? Ne brinite, uz ove trikove ćete ispraviti situaciju
Преузмите андроид апликацију.