Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Бела чорба

Јело у ком ћете уживати током зиме.
Фото: Pixabay/garten-gg
Састојци:
  • 500 г пилећег меса (најбоље бело месо или батаци)
  • 1 већи кромпир
  • 2 шаргарепе
  • 1 першун (корен и листови)
  • 1 мањи целер (корен)
  • 1 главица црног лука
  • 2 чена белог лука
  • 1 л воде
  • 1 л пилеће супе (може и коцка растворена у води)
  • 200 мл киселе павлаке
  • 2 кашике брашна
  • 1 жуманце
  • 2-3 кашике уља или маслаца
  • со и бибер по укусу
  • ловоров лист (опционо)
  • сок од једног лимуна
Припрема:

Пилеће месо оперите, исеците на мање комаде и ставите у лонац са водом. Кувајте док не постане мекано. Када је кувано, извадите месо и сачувајте воду у којој се кувало.

Припрема поврћа:

Кромпир, шаргарепу, першун и целер очистите и исеците на ситне коцкице.

Црни лук ситно исецкајте.

Пржење:

У другом лонцу загрејте уље или маслац и додајте исецкани црни лук. Пржите док не постане стакласт. Додајте брашно и пржите уз стално мешање док не постане светло смеђе боје.

Додавање течности:

Полако додајте воду у којој се кувало месо и пилећу супу, стално мешајући да се не створе грудвице.

Додавање поврћа и меса:

Додајте исецкано поврће и кувано пилеће месо. Кувајте док поврће не омекша.

Припрема запршке:

У посуди помешајте киселу павлаку, жуманце и сок од лимуна. Добро измешајте.
Додајте неколико кашика вреле чорбе у смесу са павлаком (да се темперира) и затим лагано умешајте све у чорбу.

Финално кување:

Додајте со, бибер и ловоров лист по укусу. Кувајте још пет до 10 минута уз повремено мешање.

Послужите топлу чорбу са свежим першуном.

Пријатно!

Kako da jaja ostanu dugo sveža

Преузмите андроид апликацију.