Почетна > Бизнис
Бизнис

Либан повећао цене горива за више од 37 одсто

Либанско министарство енергетике додатно је данас подигло цене бензина, чиме је у пракси већ укинуло субвенције за гориво.
Фото: Pexels/Harrison Haines

Према званичном документу владе цена 95-октанског бензина и 98-октанског бензина подигнута је за више од 37 одсто и повећање цена бензина ступа одмах на снагу, преноси Ројтерс.

Погоршање несташице бензина широм Либана довело је до вишечасовних чекања у редовима које је понекад пратило и насиље на бензинским пумпама.

Повећање цена не укида у потпуности субвенције за бензин, што се очекује ускоро

Поскупљење ће додатно оптеретити станoвништво којe се већ бори са последицама економске кризе, која је према УН до сада довела 78 одсто популације у сиромаштво.

Либан укида велики програм субвенција за увоз основних потреба, укључујући гориво, лекове и храну, вредан 6 милијарди долара, за који су владини критичари навели да је био лоше вођен и расипан.

Екстремистичка организација Хезболах је јуче почела са увозом иранског горива у државу преко Сирије, што би требало да ублажи снажну енергетску кризу, али овим потезом земља ризикује америчке санкције.

Ова испорука крши ембарго које су САД увеле Техерану, након што је бивши председник Доналд Трамп повукао САД из нуклеарног договора са Ираном и светским силама 2018. године.

Прочитајте још вести из света бизниса.

 

Преузмите андроид апликацију.