Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Никако не можете да се опустите након посла: Испробајте ове четири методе

Константно размишљање о послу и радним задацима доводи до напетости и стреса.
Фото: Pixabay/JESHOOTS-com

Без обзира да ли одлазе свакодневно на посао или раде у удобности свог дома, многи се често жале како се ни након успешно обављених пословних задатака не могу у потпуности опустити и непрестано осећају стрес и напетост.

Ако сте и ви међу онима који и након што заврше с послом осећају напетост, раздражљиви су или се пак никако не можете искључити, можда би требало да размислите о примени четири ефикасне методе.

Годишњи су одмори за многе већ давна прошлост, а јесен је ту са свим својим обвезама које носи.

Фото: Pixabay/leninscape

Осим тога, брига о самом себи, посебно кад је у питању ментално здравље, никад није била важнија. Време у ком тренутно живимо је изузетно стресно, чему је допринела и глобална пандемија коронавируса којој се не назире крај. С обзиром на све то, уз помоћ ове четири идеје лакше ћете се решити стреса бар након посла:

1. Одређена храна помаже против стреса

Ваша храна има велики утицај на ниво стреса, будући да су студије показале како биљна прехрана помаже смањењу стреса. Наиме, храна животињског порекла производи много киселине, која оптерећује бубреге и јетру као и цео организам. Осим тога, постоје и одређене намирнице које нам помажу при опуштању. Рецимо банане, зобене пахуљице и какао садрже триптофан, аминокиселину из које наш оргаизам производи хормон среће – серотонин. Такође, салата са орашастим плодовима за вечеру је ем укусна, ем опуштајућа јер орашасти плодови имају висок садржај витамина Б, који позитивно утиче на нервни систем. Магнезијум и калијум, који исто помажу у опуштању од стреса, налазе се у поврћу и салатама.

2. Покушајте да рано одете на починак

Да, постоји један зачарани круг – након дана препуног обвеза, често је тешко заспати увече. Нашем телу је хитно потребан овај одмор за регенерацију: фаза дубоког сна за физички опоравак, а РЕМ фаза сна битна је за опуштање нерава и смањење свакодневног стреса. Први сати сна посебно су важни. Ако су поједине фазе прекратке, то ће одмах утицати на ослобађање хормона стреса кортизола следећег јутра. Стога, чак и ако вам је тешко, а у глави вам и даље бруји – покушајте да заспате што је пре могуће. Ваша рутина пре спавања је врло битна – нпр. прање зуба и уклањање шминке је сигнал вашем телу да ће ускоро доћи време за спавање. Одложите телефон са стране, тада ће се мелатонин ослободити, и уместо тога радије узмите књигу.

3. Вежбе за опуштање

Свакодневни покрети – дуго седење или стајање – стварају напетост у телу. А кад смо напети наше мождано стабло сигнализира мишићима да заузму благо савијено заштитно држање. Ако желите да се решите стреса, морате редовно да се ослобађате ове напетости. Циљане вежбе могу помоћи у опуштању и решавању стреса, попут јоге или медитације.

Фото: Pixabay/vjgalaxy
4. Проведите време на отвореном

Да бисте дугорочно држали стрес под контролом, можете да покушате тзв. “правила 20-5-3”. То је у основи распоред боравка на отвореном који свако може за себе да осмисли. Правило се темељи на резултатима екотерапије, која каже да активности на отвореном (укључујући само ходање) могу да ублаже благу до умерену депресију и ослободе вас стресних ситуација. Прва тачка ове „stress free“ пирамиде односи се на 20 минута и толико би требало да проведете времена напољу, у природи. Друга тачка односи се на пет сати. Ово је минимално време које би требало да проведете у природи сваки месец: било у шуми, парку или на вашој омиљеној пешачкој стази. Врх пирамиде односи се на три дана. Ово је време које треба да проведете потпуно “искључени” у природном окружењу сваке године, што би значило негде где сигнал није тако добар и нема пословних позива или имејлова.

Šta se događa u nama kad smo pod stresom

Преузмите андроид апликацију.