Укусна, лако доступна, лака за припрему и нутритивно веома вредна, пилетина је популарна у свим облицима.
На јеловнику великог броја породица, пилеће месо је међу омиљеним намирницама. У супама, попут печења, у сосу, у ролнама или салатама, волимо пилетину због једноставног, али пуног укуса, због лаке припреме и доступности.
Ако питате нутриционисте, добићете препоруку за ово месо јер је добар извор протеина и гвожђа, витамина Б групе и минерала цинка неопходних за правилан развој и функционисање имуног система. Такође волимо пилетину јер је лакше сварљива од црвеног меса и препоручује се да се користи у исхрани свих узраста.
100 грама пилетине садржи 215 калорија. Од тога, 18 грама су протеини који су важни за раст и развој различитих органа у телу, а четири грама су засићене масти које штите од високог холестерола.
Пилећи протеини помажу у јачању и развоју мишића, помажу у одржавању здравља костију и здраве телесне тежине. Како је пилеће месо богато селеном, конзумацијом овог меса обезбеђује се бољи метаболизам, рад тироидних хормона, рад антиоксидативног одбрамбеног система и имунолошка функција организма.
Квалитетно пилеће месо је богато ниацином, посебном врстом витамина Б који штити организам од рака и других генетских компликација. Сваки комад пилетине има своје предности Пилетина долази у различитим деловима пилећег меса, дакле, пилећих прса, батака, карабата, крилаца, изнутрица… Сваки део пилетине носи различите нутритивне и енергетске вредности.
Пилећа џигерица, на пример, садржи велике количине витамина А, који је важан микронутријент за ћелије коже и учествује у борби против патогених бактерија.
Пилећа прса су, с друге стране, дефинитивно један од највреднијих делова пилетине.
Количина од 100 грама свежих пилећих прса садржи 120 калорија, а извори енергије су углавном протеини и врло мало масти. Угљени хидрати нису присутни у пилећим прсима, а вода чини око 75% укупног састава хране.
Оно што пилећа прса чини посебно квалитетним су протеини и не само њихова количина, већ и чињеница да долазе у крхком или немасном облику. Њихова количина од 22,5 грама на 100 грама свеже хране чини већину укупне количине енергије.
Преузмите андроид апликацију.