Шаргарепа је богата каротеноидима попут бета каротена и ретинола, који се у организму трансформишу у витамин А.
Ова важна хранљива материја јача имунитет организма, снижава шећер у крви и одличан је савезник у борби против кардиоваскуларних болести.
Витамин А је неопходан за вид, развој костију и здравље коже, балансира хормоне у телу и служи као одбрана од инфекција.
Ево намирница које су бољи снабдевачи витамином А од чак и шаргарепе.
Бундева
Сто грама овог укусног јесењег воћа садржи 0,7 милиграма бета-каротена и 14.100 јединица ретинола, што задовољава приближно половину дневних потреба за витамином А. Значајне количине вредних хранљивих материја ћете наћи чак и у питама, али их треба задржати. имајте на уму да ћете у овом облику унети и значајну количину шећера и масти.
Слатки кромпир
Слатки кромпир задовољава потребе за угљеним хидратима и истовремено обезбеђује обиље витамина, посебно витамина А. У једном слатком кромпиру наћи ћете више од 1 милиграма бета-каротена и 21.000 јединица ретинола, чиме се задовољава већина потреба за ову вредну хранљиву материју. Витамин А побољшава вид, помаже у развоју костију и здрављу коже, балансира хормоне у телу и служи као одбрана од инфекција.
Кељ
Ово лиснато и приступачно поврће не зове се без везе суперхрана. Сто грама кеља садржи чак 28.000 јединица ретинола и нешто више од једног милиграма бета-каротена. Поред тога, нуди богатство витамина Ц и К, што га чини одличним савезником лепоте и здравља.
Преузмите андроид апликацију.