Шаргарепа је хрскава, укусна, веома хранљива и има бројне здравствене предности. Истраживања показују да вам само 3 шаргарепе дају енергију да препешачите 4,5 км.
Шаргарепа се прво користила као лек, а не као храна. И данас се користи широм света и веома је популарна намирница, вероватно због већ поменуте високе нутритивне вредности, једноставности у њеној преради и припреми, као и могућности да се чува више месеци.
Здравствене предности шаргарепе су:
Подржава здравље пробаве
Шаргарепа је богата влакнима, а то помаже у спречавању затвора. Једна шаргарепа садржи око 2 грама влакана, или 8 % препоручене дневне вредности. Конзумирање шаргарепе такође може побољшати ваше цревне бактерије.
Може смањити ризик од настанка рака
Храна богата влакнима попут шаргарепе може помоћи у заштити од рака дебелог црева, јер позитивно утиче на варење. Осим тога, показало се да одређени антиоксиданси у шаргарепи имају антиканцерогене ефекте.
Стабилизује ниво шећера у крви
Шаргарепа има низак гликемијски индекс (ГИ), што значи да не изазива велики скок шећера у крви када је једете. Њен садржај влакана такође помаже у стабилизацији нивоа шећера у крви.
Добра је за здравље срца
Црвена и наранџаста шаргарепа имају висок садржај ликопена и антиоксиданса који штити срце. Шаргарепа такође може смањити факторе ризика од срчаних обољења, као што су висок крвни притисак и ниво холестерола.
Штити кожу од УВ зрачења
Иако нису тако ефикасни као крема за сунчање, антиоксиданси бета каротена и ликопена могу помоћи у заштити ваше коже од оштећења које је узроковано УВ зрацима.
Може позитивно да утиче на губитак тежине
Шаргарепа има мало калорија, а много влакана. Њено конзумирање повећава осећај ситости, што може спречити преједање и помоћи при губитку тежине.
Преузмите андроид апликацију.