Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Због овога треба да једете шаргарепе: Може позитивно да утиче на губитак тежине и стабилизује ниво шећера у крви

Шаргарепа је хрскава, укусна, веома хранљива и има бројне здравствене предности. Истраживања показују да вам само 3 шаргарепе дају енергију да препешачите 4,5 км.
Фото: Pexels/Mali Meader

Шаргарепа се прво користила као лек, а не као храна. И данас се користи широм света и веома је популарна намирница, вероватно због већ поменуте високе нутритивне вредности, једноставности у њеној преради и припреми, као и могућности да се чува више месеци.

Здравствене предности шаргарепе су:

Подржава здравље пробаве

Шаргарепа је богата влакнима, а то помаже у спречавању затвора. Једна шаргарепа садржи око 2 грама влакана, или 8 % препоручене дневне вредности. Конзумирање шаргарепе такође може побољшати ваше цревне бактерије.

Може смањити ризик од настанка рака

Храна богата влакнима попут шаргарепе може помоћи у заштити од рака дебелог црева, јер позитивно утиче на варење. Осим тога, показало се да одређени антиоксиданси у шаргарепи имају антиканцерогене ефекте.

Стабилизује ниво шећера у крви

Шаргарепа има низак гликемијски индекс (ГИ), што значи да не изазива велики скок шећера у крви када је једете. Њен садржај влакана такође помаже у стабилизацији нивоа шећера у крви.

Добра је за здравље срца

Црвена и наранџаста шаргарепа имају висок садржај ликопена и антиоксиданса који штити срце. Шаргарепа такође може смањити факторе ризика од срчаних обољења, као што су висок крвни притисак и ниво холестерола.

Штити кожу од УВ зрачења

Иако нису тако ефикасни као крема за сунчање, антиоксиданси бета каротена и ликопена могу помоћи у заштити ваше коже од оштећења које је узроковано УВ зрацима.

Може позитивно да утиче на губитак тежине

Шаргарепа има мало калорија, а много влакана. Њено конзумирање повећава осећај ситости, што може спречити преједање и помоћи при губитку тежине.

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке