Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Музеј Војводине у партнерству са водећим културно-научним институцијама Руске Федерације

Данас су у Музеју Војводине потписани Протоколи о сарадњи са три водеће културно-научне институције из Руске Федерације: Института за историју материјалне културе РАН из Санкт Петербурга, Државног Ермитажа из Санкт Петербурга и Археолошког института РАН из Москве.
Фото: Војводина уживо

Присутнима су се овом приликом обратили: в.д. директора Музеја Војводине Чарна Милинковић, заменик амбасадора Руске Федерације Андреј Темјашов, Станко Трифуновић, музејски саветник Музеја Војводине и Алексеј Фурасејев, археолог Државног Ермитажа, руководиоци руско-српске археолошке експедиције.

Важно је напоменути да Музеј Војводине једини у Србији има формалну и активну сарадњу у области археологије са наведеним, уједно и највећим археолошким институцијама у Русији, и то почев од 2009. године. Такође ускоро очекујемо да у партнерство уђе и Државно историјски музеј из Москве.

Сарадња је иницирана заједничким истраживачким пројектом Археолошке културе Средњег Подунавља од протоисторијског периода до раног средњег века Музеја Војводине и Државног Ермиртажа која је изродила 4 археолошке конференције са неколико стотина научних реферата од којих је део публикован у два зборника радова. То је јединствена сарадња у историји која је попунила велике празнине у нашим сазнањима те омогућила објективније тумачење прошлости.

Сарадња ће и у будућности бити настављена кроз заједничке пројекте, заједничке конференције и размену изложби.

По потписивању Протокола заменик амбасадора Руске Федерације Андреј Тамјашов у друштву са музејским саветником Александром Петијевићем посетио је пригодну изложбу изведену од велике изложбе Бела Русија која је пре неколико година реализована у Музеју Војводине.

Sajam zapošljavanja održaće se 6. novembra u Novom Sadu

Преузмите андроид апликацију.