Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

МЛАДИ ПЕСНИК ДОБИТНИК НАГРАДЕ “ГОЛУБИЋ” Има богату песничку биографију, а следеће што спрема је “Свирка поезије” – ево о коме је реч

Урош Микулић доказ је да можемо да остваримо велике и надахњујуће ствари, иако још увек припадамо свету тинејџера. Млади песник и прозаиста из Бачке Тополе овогодишњи је лауреат награде “Голубић”.
Фото: Уступљене фотографије

Награда “Голубић” је једна од две установљене награде које се додељују у оквиру књижевне манифестације Вељкови дани, коју организује Градска библиотека “Карло Бијелицки” из Сомбора.

Награда се додељује за најуспешнију причу ученика основних и средњих школа у Србији и у региону.

-Награду “Голубић” освојио сам приповетком “Четири јахача апокалипсе”. То је прича која комбинује елементе апокалиптичне митологије са симболиком људске борбе за опстанак и породичну љубав. Коришћењем ликова једне сасвим обичне породице, покушао сам да прикажем борбу против неумитних сила које представљају Јахачи – алегорије оскудице, рата, и смрти. Ова прича носи меланхоличан тон са апокалиптичним призвуком, али истовремено оставља простор за оптимизам. Људи, упркос патњи, траже смисао и спас у међусобној повезаности и нади за будућност- прича млади лауреат за НС Уживо.

Фото: Уступљене фотографије

Додела награде “Голубић” биће одржана 7. новембра у просторијама Дечијег одељења Градске библиотеке “Карло Бијелицки” Сомбор, у склопу манифестације “Вељкови дани”.

Претходне године, Урош Микулић овенчан је наградом “Ленкино перо” за песму “Дудова шума”.

Урош Микулић објавио је своју другу књигу, односно прозни првенац под именом “У раљама смрти”.

-Роман је настао из жеље да се исприча једна локална прича која прелази границе личног искуства и постаје универзална метафора за људску борбу. Моја инспирација долази од људи и догађаја из моје околине, а главна нит која прожима роман је трагање за истином и начин на који човек може пронаћи мир у суочавању са својим страховима- прича Микулић и додаје:

-Када је реч о књижевној будућности, припремам велики повратак поезији, после краће прозне пустоловине. Збирка поезије под именом “Свирка поезије” ускоро ће добити и свој укњижени облик. Око 25 песама ће се наћи пред читалачком публиком у мом трећем литерарном подвигу. Надам се позитивној повратној поруци читалаца и подршци околине која ми никада није мањкала- истакао је Урош.

Подсећамо, како је НС Уживо раније писао, Микулић иза себе, иако млад, има богату песничку биографију.

М.Л.

 

Преузмите андроид апликацију.