Почетна > Бизнис
Бизнис Србија

Вучић: Стопа раста Србије четири одсто, растемо пет пута брже него земље ЕУ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће крајем године просечна стопа раста српске привреде износити 3,9 до 4 одсто, што значи, како је рекао, да привреда Србије расте пет пута брже него у земљама ЕУ.
Фото: Pixabay/Tumisu

„Просечна стопа раста у еврозони је 0,6, биће ове године. А у Европској унији биће максимално 0,85, у Еу ван еврозоне. Дакле, просечан раст ће бити 0,75-0,8. То је просечна стопа раста. У Србији ће стопа раста бити 3,9-4,0. Била би она много већа, да нисмо имали сушу…Дакле, ми растемо петоструко већом брзином него земље Европске уније“, рекао је Вучић на ТВ Прва.

Он је додао да Србија заостаје за Европом већ јако дуго, али је истакао и да српска привреда много брже напредује.

Вучић је упоредио резултате српске економије и са резултатима руске економије и навео да је изненађен жилавошћу руске економије у условима санкција, али оцењује и да је руска економија ратна економија и да врло тешко функционише.

Он је подсетио да је Русија јуче подигла референтну каматну стопу са 19 на 21 одсто.

„То значи да су кредити код њих око 30 одсто камате. А замислите да су код нас кредити на 30 одсто камате. Код нас је референтна стопа 5,75, код њих је 21 одсто. Код њих је инфлација прошле године дупло већа него код нас, 8,2, а код нас 4,2“, рекао је Вучић.

Он је оценио да је гувернерка руске централне банке Елвира Набиулина геније, али истиче да руска економија спорије напредује него српска и пропорционално по броју становника је слабија него наша.

„Само хоћу да то људи знају, пошто је све туђе увек боље и све туђе је сто пута јаче. Србија се наоружава брже него сви други.

Србија гради путеве више него било код други у Европи. Србија гради пруге брже и више него у Европи“, закључио је Вучић.

Додао је и да ће кредитна агеницја „Мудис“ наредне године Србији дићи кредитни рејтинг за два степена.

Vučić: Protivim se bilo kakvoj vrsti podele EU ili BRIKS

Преузмите андроид апликацију.