Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Ђурић честитао Новосађанима 80. година од Ослобођења у Другом светском рату

Ватрометом, пројекцијом филма „Заувек слободан“ и светлосним ефектима, Нови Сад је синоћ прославио 80. година од ослобођења у Другом светском рату.
Фото: Град Нови Сад

Поводом једног од најзначајнијих датума у историји града, на Петроварадинској тврђави, у историјском окружењу, приказан је уметнички филм о уласку партизанске војске у Нови Сад пре осам деценија, враћајући сећање на херојску борбу и коначну победу над злом фашизма.

Након пројекције, реализован је игроказ у ком су глумци, који су на филму оживели те судбоносне тренутке, предали рапорт градоначелнику Новог Сада Милану Ђурићу, извештавајући га да је град поново слободан. Градоначелник Ђурић је честитао Новосађанима осамдесету годишњицу ослобођења у Другом светском рату.

Фото: Град Нови Сад

„Наш град, који је био рушен, пљачкан и паљен, устао је из пепела захваљујући храбрости оних који су веровали у слободу. Пре осам деценија, на овом месту, Нови Сад је поново удахнуо живот. Дунав, који је сведочио нашим тугама, данас носи песму слободе. Ова слобода није нам дарована – она је извојевана храброшћу наших предака, и зато је чувамо као светињу“, рекао је Ђурић.

Фото: Град Нови Сад

У говору, градоначелник је подсетио на све оно што је изграђено, и што се гради у Новом Саду, истичући да су два нова моста већ у изградњи, а да ће трећи ускоро почети да се гради.

„Ти мостови, као вечна веза између Срема и Бачке, симбол су нашег јединства и напретка. Они су спона наше прошлости и будућности, сведоци наше вере у боље сутра“, истакао је градоначелник.

Ђурић је посебно нагласио значај слободе, истичући да она представља снагу која покреће развој и напредак.

Фото: Град Нови Сад

„Слобода нам је дала снагу да сањамо и градимо. Док је ње, ништа неће зауставити нашу непоколебљиву вољу за напретком. Нови Сад је због тога град победник, град који ће заувек бити слободан. Да нам живи наш град, живела слобода, живела Србија!“, рекао је Ђурић.

У част ослобођења приређен је ватромет, по први пут над Варадинским мостом, који је у част слободе обасјавао небо над Дунавом, а на Мосту слободе ласерски је пројектована порука „Заувек слободан“.

Линк за филм „Заувек слободан“ https://www.youtube.com/watch?v=yqMj1_igFJo
 

Директор Студентског центра Мартиновић, обишао студенткиње из друштвено осетљивих група у студентском дому „Слободан Бајић”


 

Преузмите андроид апликацију.