Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Историјско-документарни филм „Свједок“ пред новосадском публиком

Вечерас је у Градској концертној дворани приказан историјско-документарни филм „Свједок“ режисера Дениса Бојића. „Свједок“ је епска прича о страдању српског народа крајем 20. века и раду проф. др Зорана Станковића.
Фото: Промо

Филм „Свједок“ базиран је на документацији и сведочанствима специјалисте судске медицине из Београда проф. др Зорана Станковића која се тичу страдања српског народа током ратних дешавања деведесетих година прошлог века на простору земаља бивше Југославије.

Фото: Промо

Патолог др Зоран Станковић радио је на више од педесет масовних гробница широм бивше земље и урадио обдукцију више од 7500 жртава. Његова смрт, непосредно пред почетак снимања, променила је форму али не и суштину филма.

Огољена и сурова истину о страдању Срба приказана је кроз ратни пут и историјски портрет др Зорана Станковића, око чијег лика и дела се одвија ова филмска прича, која суштински говори о српским жртвама у рату на територији бивше Југославије.

Пројекцији су присуствовали званичници  из Министарства за бригу о породици и демографију, Министарствa за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, представници Војске Републике Србије, покрајински и градски званичници, као и представници Епархије Бачке.

Фото: Промо

Град Нови Сад, Крајишки покрет Србије, Српске и дијаспоре и Културни центар Новог Сада организатори су пројекције филма који је снимљен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

У име кабинета градоначелника Града Новог Сада присутнима се обратила помоћница градоначелника Маја Черемиџић Шаиновић. Марина Станковић, удовица покојног проф. др Зорана Станковића поздравила је публику, док је у име филмске екипе говорио режисер Денис Бојић.

U Kulturnoj stanici Eđšeg održaće se projekcija španske drame „Kuglica“

 

Преузмите андроид апликацију.