Почетна > Бизнис
Бизнис

Појачане контроле воћа и поврћа због пестицида

Управа за заштиту биља појачала је редовни надзор у промету свежег воћа и поврћа, као и у предизвозном поступку. Циљ ових анализа је провера остатака средстава за заштиту биља и до сада је у предизвозном поступку проверено више од 450 узорака.
Фото: Градске инфо

„Поступак са неусаглашеним производима је законом јасно дефинисан и подразумева забрану промета и уништавање на безбедан начин оваквих производа“ рекли су у Министарству пољопривреде и упозорили пољопривредне произвођаче и извознике да ће „свако коришћење или промет препарата за заштиту биља који су забрањени бити санкционисани на законом прописан начин.

И министар пољопривреде Александар Мартиновић изјавио је недавно да је државном стратегијом предвиђено побољшање стања на тржишту хране.

Како је објаснио, тренутно се ради на измени два прописа – Закона о безбедности хране и Закона о службеним контролама. Предлог је да буде уведен „преварe у вези са храном” – чиме се први пут у домаћем законодавству регулишу поступци откривања и санкционисања таквих случајева. Према његовим речима, ово је  кључно јер су досадашње казне код оваквих прекршаја биле неадекватне и недовољно одвраћајуће, а сада ће, како је нагласио, санкције бити строже за почињене прекршаје.

„Наша обавеза је да кроз ову унапређену координацију, јасније прописе и бољу контролу осигурамо да тржиште хране буде безбедно, транспарентно и у складу са највишим стандардима, а да истовремено спречимо сиву економију и заштитимо интересе потрошача и легалних произвођача“ навео је Мартиновић.

На мањкавост домаћих прописа у сектору безбедности хране у фебруару ове године упозорила је и Државна ревизорска институција (ДРИ).

У извештају је наведено да преваре у вези са храном у Србији нису у потпуности законски регулисане и санкционисане, те је највећа обмана потрошача код производа као што су чоколада, сокови, кафа, мед, сир, црни хлеб и ракија. Ревизијом је утврђено и да не постоји обавеза обавештавања јавности о утврђеним преварама у вези са храном, те је ДРИ тада дала препоруку Министарству пољопривреде, да се у оквиру законске регулативе уведе термин „преваре у вези са храном”.

 

Internet prodavac je odgovoran za neispravan proizvod

Преузмите андроид апликацију.